Hlavní obsah

Ani po šesti titulech nemám dost, říká rallyeový fenomén Loeb

Pavel NovotnýSport.cz

Závodník každým coulem. To je Sébastien Loeb, který bude hlavní postavou sobotního Setkání mistrů na autodromu v Sosnové. Šestinásobný mistr světa ani při rozhovoru s českými novináři nedokázal odtrhnout oči od tratě, kde se již připravovali jeho soupeři. „Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet,“ říkal s pohledem upřeným z okna…

Foto: Petr Hloušek, Právo

Francouzský pilot rallye Sébastien Loeb v Sosnové

Článek
Fotogalerie

Před třemi týdny jste dokázal po obrovském boji vyhrát šestý titul mistra světa v řadě. Který triumf z té řádky bylo nejtěžší získat?

Jednoznačně ten poslední. V polovině sezóny jsme přišli o náskok, který jsme si zkraje roku vytvořili, a do Británie jsme přijeli s jednobodovu ztrátou. Museli jsme závod nejen dojet, ale i vyhrát.

Jsou oslavy titulu pořád stejné? Je vůbec možné udržet motivaci?

Oslavy jsou pořád dobré. (usmívá se) Co se týče motivace, ani s tím není problém. Před osmi lety jsem si nedokázal představit, že budu mistrem světa. A ani po šesti titulech mě ježdění nepřestalo bavit.

Světovou rallye čekají velké změny. Jaký směr byste zvolil vy, kdyby bylo na vás?

O tom já nerozhoduji, ani jsem o tom moc neprřemýšlel. Je důležité, aby světová rallye přilákala nové výrobce, aby přišly nové značky. Z tohoto ohledu je snižování rozpočtů správná cesta.

Takže necítíte nostalgii nad koncem královské třídy WRC?

Neviděl bych to jako konec WRC. Jde o změnu technických předpisů. Vozy dál budou pohánět turbomotory, takže auta budou dál obrovsky výkonná a bude radost s nimi jezdit. Nebude to tak dramatické.

Po skončení rallyeového šampionátu jste chtěl zkusit také poslední závod formule 1 v Abú Dhabi, nakonec jste ale nedostal potřebnou superlicenci. Mrzelo vás to hodně? 

Byla to velká vázva, moc jsem to chtěl zkusit. Nijak speciálně jsem se na to ale nepřipravoval, takže to, že jsem nedostal superlicenci, neberu jako tragédii.

Jste milovník rychlých kol každým coulem. Na jiné disciplíny se nechystáte? Hovořilo se o vaší možné účasti na Rallye Dakar, máte za sebou start ve slavném závodu 24 hodin Le Mans…

O Dakaru se hovořilo, ale aktuálně nemám v plánu tuto rallye jet. Nepřemýšlel jsem ani závodu v Le Mans, ale příští rok nebude kolidovat se soutěží mistrovství světa, takže to možná není vyloučené.

Do tanku, který jste řídil na vojně, se už ale asi nevrátíte…

Ne to ne určitě ne. Byl na mě příliš pomalý! (smích)

Jaký je život sportovní celebrity, kterou bezesporu jste. Je těžké uchránit soukromí?

Nemám problém s přehnaným zájmem o svou osobu. Bydlím ve Švýcarsku a tamní lidé jsou daleko tolerantnější a respektují druhého. Když jedeme na dovolenou, tak si vybíráme klidnější místa. A na závodech je zájem o nás součástí naší práce.

Jak vlastně trávíte volný čas?

Velkou část roku jsme na cestách a je pokaždé příjemné, když mohu strávit několik dnů s rodinou. Vedle toho rád jezdím na motorce, na motokárách. To jsou činnosti, při kterých si odpočinu.

Čeká vás Setkání mistrů v Sosnové. Jak se těšíte na konkurenci českých pilotů?

Uvidíme… Škodovka je dobré auto, jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet. Pokusíme se zvítězit. O české rallye toho upřímně moc nevím, znám jen piloty, kteří se objeví na soutěžích MS.

Stihl jste při bleskové návštěvě Česka poznat krásy Prahy?

Ve čtvrtek jsme si po večeři město prošli. Viděli jsme Staré Město, Karlův most a další části historického jádra, pro nějž je Praha vyhlášená.

Reklama