Hlavní obsah

Prokop mění vůz. Novou zbraní bude Ford Fiesta S2000

PRAHA

S čerstvou novinkou automobilky Ford, rallyeovým speciálem Fiesta S2000, se bude v příští sezóně po světových tratích prohánět také český závodník Martin Prokop. Sedmadvacetiletý jezdec, který letos s vozem Citroën C2 S1600 vyhrál seriál JWRC, objede sedm z deseti podniků Super 2000 World Rally Chamionship, který se v příštím roce pojede premiérově jako součást mistrovství světa.

Foto: Sport.cz

Martin Prokop (ve výřezu) se v příští sezóně představí za volantem speciálu Ford Fiesta S2000.

Článek

Prokop mění značku po čtyřech sezónách, vedle citroënu navíc v posledních třech letech jezdil v produkčním šampionátu s Mitsubishi Lancer EVO IX. „Pro Fiestu S2000 jsem se rozhodl proto, že je to výborné a nádherné auto. Pro sezónu 2011 navíc bude možné auto přestavět na vůz WRC podle nových technických předpisů – a to je pro mě ideální řešení. Chci pochopitelně jako jezdec jít ještě dál – a taková plynulá možnost postupu do kategorie WRC mě velice láká," uvedl jihlavský rodák v tiskové zprávě Fordu.

Spolu s navigátorem Janem Tománkem Prokop absolvuje sedm z deseti soutěží nově vyhlášeného šampionátu - zkráceně označovaného jako S-WRC - a body bude sbírat i do týmového S2000 WRC Cupu. První ostré kilometry zkušená posádka s novým vozem absolvuje na sněhu při Švédské rallye, která v polovině února odstartuje nový ročník světového šampionátu.

A přestože svou novou zbraň dostane Prokop jen jeden až dva týdny před začátkem sezóny, nehodlá být ve startovním poli do počtu. "O sbírání zkušeností nám už nepůjde. Ve světových soutěžích jsme toho odjeli dost na to, abychom mohli mít vyšší cíle. Jen se s novým autem musíme rychle naučit pracovat. Věřím, že když se nám tohle podaří, budeme i v kategorii S2000 schopni pokračovat na stejné úrovni jako loni. A to znamená boj o stupně vítězů v každém podniku!" neskrývá ambice.

Vidět Prokopa s fiestou v akci by v příští sezóně mohli mít i čeští příznivci rallye. Posádka Jipocar Racing Teamu totiž zvažuje start v několika soutěžích českého šampionátu, ve hře jsou zejména Barum rallye a Bohemia rallye.

Reklama

Související témata: