Hlavní obsah

Hirvonen odlije olovo a bude doufat, že uvidí první titul

PRAHA

Přestože se vicemistrem světa v rallye s Focusem WRC stal už před měsícem, dovolená začne Mikko Hirvonenovi až dnes po ranním odletu z Prahy. Dosud totiž plnil povinnosti spojené s angažmá v továrním týmu Ford. Poslední akcí devětadvacetiletého Fina před vánočními svátky byla návštěva Česka.

Foto: Zdeněk Sluka

Finský pilot rallye Mikko Hirvonen

Článek

„Od poslední rallye ve Walesu jsem byl vážně zaneprázdněný. Byl jsem na závodě formule 1 v Abu Zabí, na Závodě šampiónů v Číně nebo třeba na motorshow v polské Polonii. Také jsem hodně testoval,“ vykládal Hirvonen, když včera dorazil do Prahy. Jeho den byl nabitý. Vstával ráno už ve dvě hodiny v Jyväskylä, kde žije. Přesunul se autem do Helsinek, letadlem pak pokračoval do Česka.

„Dovolená mi začne ve čtvrtek, až se vrátím domů,“ usmíval se devětadvacetiletý závodník Fordu. „Těším se, až budu se svými dětmi a partnerkou,“ vyprávěl borec, který byl vyhlášen Mezinárodní automobilovou federací (FIA) nejlepším závodníkem v rallye za rok 2009.

„Budu si užívat volna. Na Štědrý den půjdu ráno s rodinou do kostela, ke sváteční večeři si dáme pro Finsko typické vepřové a pak pochopitelně budou dárky pro děti od Santy,“ smál se Hirvonen. Na přelomu roku pak nevynechá tradiční rituál… „Budu odlévat olovo.“

Loeb neporazitelný není

Finský závodník doufá, že mu sváteční zvyk pro nadcházející rok ukáže sezónu zakončenou titulem mistra světa. Letos prohrál o jediný bod řežbu se Sébastienem Loebem. „Sice vyhrál už pošesté za sebou, ale chuť mi nevzal. Není neporazitelný,“ říkal Hirvonen.

Letos jeho šance definitivně zhatila až v poslední den MS utržená kapota Focusu WRC. Fin už má plán, jak francouzského šampióna porazit. „Budu mnohem více testovat na asfaltu, abych už Loeba pokořil,“ prozradil Fin, který je velmi silný na šotolině.

Ještě než se vicemistr světa z posledních dvou let vrhne do boje s Loebem, pojede v lednu s novým Fordem Fiesta S2000 Rallye Monte Carlo, patřící do kalendáře IRC. „Nesmírně se na soutěž těším, protože nabízí rozmanité povrchy od asfaltu přes sníh až po led. Věřím, že i s novým autem budeme schopni bojovat o vítězství,“ pronesl Hirvonen ke startu s vozem, jenž bude v MS v rámci série S2000 řídit Martin Prokop. „Neznáme se nijak blíž, ale vím, že měl skvělé výsledky a je dostatečně zkušený. Fiesta S2000 má velký potenciál a pro Prokopa určitě půjde o krok kupředu,“ přemítal Hirvonen.

Reklama

Související témata: