Hlavní obsah

Macík myslí před osmým startem na Dakaru hlavně na tým

PRAHA

Českého závodníka Martina Macíka čeká na začátku ledna osmý start na slavné Rallye Dakar, která se stejně jako letos koná v Jižní Americe. Pro pilota kamionu Liaz jsou však prioritou výsledky týmu KM Racing, jehož je spolumajitelem a šéfem. "Kamión je jen doplněk týmu," řekl Macík před pondělním odletem do dějiště rallye.

Foto: Czech Orlen Team

Martin Macík za volantem svého speciálu LIAZ pro Rallye Dakar. (ilustrační foto)

Článek

Ve žlutých barvách týmu pojede hned pět motorkářů v čele s hlavním favoritem čtyřkolek Josefem Macháčkem, jenž rallye ve své kategorii již pětkrát vyhrál. "Přál bych si, abychom všichni dojeli do cíle. A čtyřkolky aby byly hodně vepředu. Dobře by na tom měl být i Ivan Jakeš," uvedl Macík.

Závodník ze Sedlčan pojede prakticky s identickým kamionem, se kterým startoval v září na Silk Way rallye v Rusku. "Technika je na nějaké úrovni a my s tím nic dále dělat nemůžeme. Museli bychom postavit auto jinak koncepčně," podotkl.

Jedinou novinkou jsou o šestnáct kilogramů lehčí "vojenské" disky, které tým získal z USA. "Dalších 45 kilogramů jsme ušetřili i na převodech, takže auto je o sto kilogramů lehčí. Věříme, že to bude znát," řekl Macík, který si dobře uvědomuje, že o výsledku rozhoduje právě technika.

I proto je jeho hlavním cílem dojet ve zdraví do cíle. "Ambice kamionu nejsou vysoké. Továrny do toho sypou neuvěřitelné peníze. Jede pět kamazů, pět tater, které mají také nějakou podporu. Jedou auta De Roye. My bychom jim měli dýchat na záda. A kolikátí budeme, bude záležet na tom, jak se bude dařit jim i nám. A kdo bude mít jaké problémy," uvedl. Přiznal ale, že by rád skončil do desátého místa.

V nadcházejícím ročníku dakarské soutěže by mělo na posádky čekat oproti letošku více etap v poušti Atakama. "Na to se těším, pokud se tam dostanu," uvedl Macík, který pojede společně s navigátorem Josefem Kalinou a mechanikem Janem Bervicem. "Kritickým momentem Dakaru je vždy sedmý osmý den, po dni odpočinku se vždy rozhoduje. Dva tři dny se závodí a pak už se to jen dojíždí," dodal Macík.

Reklama

Související témata: