Hlavní obsah

V Buenos Aires slavnostně odstartovala Rallye Dakar

V centru Buenos Aires za zájmu desítek tisíc lidí slavnostně odstartoval 32. ročník Rallye Dakar, která se podruhé uskuteční na jihoamerickém kontinentu. Páteční úvodní etapa je pouze manifestační, závodit se začne až od soboty. Slavná rallye začala přesně ve 14:00 místního času pod známým obeliskem na třídě Avenida 9 de Julio.

Foto: Gabriel Buys, Reuters

Americký pilot Robby Gordon vyráží se svým hummerem H3 na trať Rallye Dakar v Buenos Aires

Článek

Jako první se vydal na trať o celkové délce 8600 kilometrů argentinský jezdec na čtyřkolce Alejandro Patronelli. Na startu bylo včetně něj 25 čtyřkolek, 151 motocyklů, 52 kamionů a 134 automobilů.

Do Buenos Aires se závodníci vrátí 16. ledna po celkem čtrnácti etapách. Úvodní část první z nich měří 317 kilometrů, ovšem po účastnících vyžaduje pouze to, aby se do večera dostali do města Colón. Závodit se bude až v sobotu v druhé části první etapy na cestě do Córdoby.

Na startu dakarské rallye, která zavede jezdce i do Chile, bude opět početně zastoupená také Česká republika. Ve všech kategoriích navíc Češi chtějí atakovat přední místa. Z českého pohledu je Dakar nejvýrazněji spojen s kamiony, kterých pojede pět. Nejvyšší ambice má Aleš Loprais, jenž chce soupeřit s favorizovanými kamazy a prosadit se na stupně vítězů.

Reklama

Související témata: