Hlavní obsah

Dakarský deník Karla Lopraise: Hladem netrpíme

CORPIACO

"Už jsme všichni pohromadě a míříme k Buenos Aires. Zatím nevíme, kdy se vejdeme do letadla směr Evropa, a tak bivakujeme, jako bychom dál pokračovali v soutěži. Vedro je hrozné, teploty mnohdy šplhají ke čtyřicítce i ve stínu."

Foto: PRÁVO/Ivan Blažek

Karel Loprais se cestou na start 26. ročníku Rallye Dakar zastavil v Plzni.

Článek

"V úterý jsme postavili stany u potoka, jehož voda měla dobrých 27 stupňů Celsia. Tak jsme se myli v potoce. Následkem povodní se tu ale přemnožili komáři. To je hrůza! I když tu je spousta velkých žab, invazi toho obtížného hmyzu nestačí ani zdaleka likvidovat.

V Africe jsme touhle dobou bivakovali na Sahaře a večer teplota spadla pod bod mrazu. Ráno jsme měli stany namrzlé, protože vydechovaná pára na jejich venkovní straně mrzla. To tady nehrozí. Naopak, ještě po setmění je hodně přes třicet stupňů.

Rozdílů proti Africe je spousta, ale převážně ve prospěch Jižní Ameriky. Zatímco v Africe bychom byli odkázáni na potraviny pro cestu zpátky a ještě bychom se o ně museli bát při setkání s domorodci, tady si v pohodě nakoupíme v kterékoliv vesnici nebo u benzínky, co potřebujeme. Pivem nebo vínem počínaje, přes pečivo, sýry, až po maso. Navíc si můžeme klidně dát v motorestu i steak.“

Reklama

Související témata: