Hlavní obsah

Škoda by se letos chtěla představit ve více IRC rallye než loni

Tovární tým Škoda Motorsport se stejně jako v minulé sezóně bude i letos soustředit na starty v šampionátu Intercontinental rallye challenge (IRC). První start čeká zástupce mladoboleslavské automobilky již příští týden v Monte Carlu, kde bude seriál zahájen.

Foto: Škoda Auto

Jak Kopecký za volantem vozu Škoda Fabia S2000.

Článek

Stejně jako před rokem však Škoda nemá přesný plán svých startů, podle šéfa týmu Michala Hrabánka by se však chtěla představit ve větším počtu rallye. Loni se Jan Kopecký a Fin Juho Hänninen, kteří budou s vozy Fabia S2000 startovat i letos, představili v sedmi podnicích IRC.

"Momentálně je před námi Rallye Monte Carlo, dál se uvidí po něm. Ale jak jsme již uvedli, cílem pro tento rok je zúčastnit se opět vybraných soutěží IRC s tím, že bychom chtěli jejich počet oproti loňsku navýšit," řekl Hrabánek. Stejně jako loni bude účast na konkrétních rallye záviset i na komerčních zájmech Škody a jednání s národními importéry.

Barvy týmu budou i nadále hájit Kopecký s Hänninenem, například v Monte Carlu však Škoda nasadí i třetí posádku Nicolase Vouilloze s navigátorem Benjaminem Veillasem. "Jejich start je pro nás výjimečný i díky právě zmiňované spolupráci s místním (francouzským) importérem vozů Škoda. Zda na nějaké další soutěži pojedeme s třetí posádkou, v tuto chvíli opravdu nevím," uvedl Hrabánek.

Škoda se před rokem vrátila do rallyeového světa po delší přestávce a sezóna se jí vcelku vydařila. Kopecký obsadil v konečném hodnocení IRC druhé místo, když dvě rallye vyhrál a první místo v šampionátu vybojoval i Hänninen. Navíc se dařilo i jezdcům, kteří s fabií S2000 startovali v soukromých týmech.

"První sezona byla právě v Monte Carlu tak trochu krokem do neznáma, letos jsme zejména díky účastem v soutěžích IRC zkušenější. Určitě to bude díky novým konkurentům z řad výrobců i jezdců náročnější. Pro šampionát IRC a rallye obecně je to však jedině dobře," podotkl Hrabánek s tím, že jezdci Škody samozřejmě chtějí usilovat o pódiová umístění.

První pokus budou mít Kopecký a spol. už příští týden v Monte Carlu, kde byl před rokem český pilot při premiéře vozu Škoda Fabia S2000 čtvrtý. "Loni před Monte Carlem bylo čtvrté místo snem, v průběhu závodu jsme chvíli pomýšleli i na příčky nejvyšší, pak jsme bojovali ještě o bronzovou pozici, nakonec byli trochu smutní z bramborového umístění," vrátil se Hrabánek o rok zpět.

Letos se tým Škoda Motorsport připravuje ještě na náročnější rallye. "Na jezdce čeká 396 ostrých kilometrů, což je o deset procent více než loni a přes 1200 km přejezdů rozložených do čtyř dnů a patnácti rychlostních zkoušek," uvedl šéf týmu, jenž i přes velkou konkurenci věří, že by Škoda poprvé v historii mohla v Monte Carlu vybojovat medailové umístění.

Reklama

Související témata: