Hlavní obsah

Český tým se na Dakaru osvědčil a příští rok chce ještě rozšířit

I když do cíle letošní Rallye Dakar dojelo minimum českých posádek, v Czech Dakar Teamu zavládla po 32. ročníku spokojenost. Osvědčila se mu totiž koncepce sjednocení většiny českých závodníků, která prý přinesla mnohem lepší spolupráci i úsporu nákladů, a tak chtějí jeho šéfové v podobném duchu pokračovat i příští rok.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Český závodník na čtyřkolce Oldřich Bražina na Rallye Dakar.

Článek

"Myslím, že se nám ten celkový záměr povedl, takže i když jsem já sám nedojel, považuju letošní Dakar za úspěšný," řekl dnes ČTK lídr stáje Marek Spáčil. Jeho kamion zastavila v polovině soutěže technická závada motoru, a tak bylo největším úspěchem týmu sedmé místo Oldřicha Bražiny ve čtyřkolkách a šesté místo auta Jiřího Janečka v subkategorii T2.

Janeček by mohl v příštím roce přesedlat z kategorie upravených sériových vozů T2 mezi "plnokrevné" speciály třídy T1 a letošní 41. místo v celkové klasifikaci by chtěl vyměnit za boj na samé špici.

"Silnější auta projíždějí duny přímo, my je doteď museli objíždět. Myslím, že jsme se nadřeli dost, takže když se nám začal na místě rýsovat i zajímavý partner, mohli bychom do toho jít," řekl Janeček. Podle předpokladů by měl být speciál postavený okolo motoru BMW, další podrobnosti jsou v jednání.

V příštím ročníku by mělo přibýt čtyřkolek, ke kterým chce přejít motorkář Martin Macek, celkový koncept ale zůstane stejný, ať už se pojede v Africe, nebo opět v jihoamerickém exilu. "Trošku mě letos zklamaly tratě. Byly natažené po pláních i pistách, kde bylo hodně prachu. Osobně bych byl radši za Afriku, ale s ohledem na partnery by se nám hodilo setrvání. Snad to nezakřikneme a příští rok se posunem zase o kus dál," prohlásil Spáčil.

Reklama

Související témata: