Hlavní obsah

V důchodu mu byla dlouhá chvíle a tak se legendární Grönholm vrátil na výpomoc

CARLSTAD (Švédsko)

Před dvěma lety odešel ze světa rallye, aby si užíval důchodu, ve Švédsku se ovšem dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm vrátil znovu na scénu. „Ale jen na výpomoc,“ usmíval se dvaačtyřicetiletý finský pilot evidentně polichocený nabídkou Fordu, aby v jeho druhém továrním týmu usedl za volant soutěžního Focusu WRC a z druhé linie pomáhal k ataku na zamýšlené tituly.

Foto: Marlboro Peugeot Total

Marcus Grönholm se ve dvaačtyřiceti znovu vrátil na scénu.

Článek

Dva roky stál mimo, jako by ho svět rallye už opravdu přestal zajímat. Loni si sice vyzkoušel Portugalskou rallye za volantem Subaru Impreza, ale to tvrdil, že šlo jen o hostování z chvilkového rozmaru.

Teď se bývalý mistr světa a také někdejší tovární jednička Fordu Marcus Grönholm vrátil doopravdy. Adrenalin mu scházel, pokušení usednout za volant soutěžního „wéercéčka“ a dokázat, že z jezdeckého mistrovství nic nezapomněl, bylo příliš velké... Větší, než figurovat jen v zákulisí, pomáhat radou, nebo třeba testovat a chystat nové soutěžní Fiesty S2000.

„Najednou jsem cítil, že je to obrovská výzva,“ přiznává dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm, kterého Ford angažoval do svého druhého týmu Stobart M-Sport i s jeho bývalým navigátorem Timo Rautianenem pro Švédskou rallye.

Původně počítal, že se v Karlstadu stane patronem Nadace Richarda Burnse, skvělého britského pilota, který se stal mistrem světa v rallye v době Grönholmovy nadvlády a jenž zemřel v listopadu roku 2005 v pětatřiceti letech na mozkový nádor.

„Je to pro mě velká čest, že právě já se stal patronem nadace, jež si dala za cíl pomáhat hlavně mladým lidem. Moc jsem si Richarda vážil a obdivoval ho jako sportovce i člověka, protože jeho síla a statečnost, s níž vzdoroval osudu, byla i pro mě inspirací. Teď doufám, že se stane inspirací pro spoustu dalších lidí,“ vzpomínal Grönholm na jednu z velkých postav světa rallye, když ve Švédsku patronát nad nadací přijímal.

Do Karlstadu ovšem mistr světa z roku 2000 a 2002 Marcus Grönholm přijel nakonec i proto, aby si zazávodil. „Zjistil jsem, že se Ford Focus řídí pořád výborně,“ smál se hned po prvních ujetých kilometrech, při nichž si počínal tak, jako by ze scény vlastně nikdy neodešel. I proto se hned začalo spekulovat, že by klidně mohl zasáhnout do boje o první tři příčky. Zvláště, když tratě ve Švédsku perfektně zná a pětkrát na nich v minulosti zvítězil.

„Bylo by sice fantastické stát zase na pódiu, ale po tak dlouhé přestávce to bude přece jen obtížné. I tahle výzva je však pro mě veliká. Veškeré zkoušky tady ve Švédsku jsou však hodně náročné, takže si raději počkám, jak na tom doopravdy budu s rychlostí,“ bránila se finská legenda podobným kalkulům.

Už první kilometry Švédské rallye však naznačily, že Grönholmova skromnost byla až přehnaná, neboť v první šestce se objevoval. „Zatím jedu opatrně, protože nechci udělat žádnou chybu. Rallye je dlouhá, takže na hodnocení bude čas až v neděli,“ držel se raději v pozadí.

Reklama

Související témata: