Hlavní obsah

Räikkönena zatím ve světě rallye srážejí chyby v úvodu

LEÓN

Těžké učednické časy zažívá Kimi Räikkönen ve světě automobilové rallye. Finský exmistr světa v závodech formule 1 zatím čeká na zářivější okamžiky v nové kariéře - v únorové premiérové Švédské rallye pohřbil naděje na lepší než 29. místo v příkopu, o tomto víkendu v Mexiku se neumístil vůbec, protože znovu už v první etapě měl havárii a několikrát převrátil svůj citroën.

Foto: Reuters

Kimi Räikkönen

Článek

Na rozdíl od neopravitelně zničeného vozu vyvázli pilot přezdívaný Iceman i jeho spolujezdec Kaj Lindström bez újmy, Räikkönen se ale připravil o šanci dál si intenzivně zvykat na svět automobilových soutěží.

"Na té smůle mě nejvíc zklamalo to, že jsem nemohl pokračovat, protože já potřebuju strávit v autě co nejvíc času. Je to moje teprve sedmá rallye. Pořád se učím," řekl Räikkönen.

Třicetiletý Seveřan se zatím v obou letošních startech připravil o naděje hned v první etapě. Ve Švédsku se mu ale podařilo vůz ze sněhu vyhrabat a rallye dokončit, třebaže s téměř čtyřicetiminutovou ztrátou na vítěze. "Tam to nakonec bylo velice povzbuzující, umožnilo mi to se hodně naučit. Cítil jsem neustálé pokroky," řekl Räikkönen.

Je si jistý zlepšením

Od přechodu ze sněhu na šotolinu si hodně sliboval, ale nakonec v Mexiku stihl odjet jen sedm testů. "Bylo to celkem nešťastné. Těsně před koncem zkoušky se auto v kluzké brzdné zóně přetočilo a už jsme byli mimo trať a několikrát se převrátili," popsal Räikkönen kritický moment. "Do té doby jsem měl celkem dobrý pocit a chtěl jsem vyzkoušet, co dokážeme," dodal Räikkönen.

Už v té době jel nicméně bez šance na přední umístění, protože nabral ztrátu kvůli technickým problémům, které způsobil náraz do nerovnosti či kamene na trati. V ostatních zkouškách ale naznačil solidní potenciál, protože se pravidelně umísťoval v desítce a nejlépe byl pátý v krátké asfaltové superspeciálce.

"Jsem si jistý, že příště už zase budeme silnější," dodal Räikkönen s vyhlídkami na start v Jordánské rallye na přelomu března a dubna. "A přes to všechno zklamání: já si svoje rallyeové dobrodružství užívám," ujistil.

Reklama

Související témata: