Hlavní obsah

Valoušek v samém závěru Valašské rallye předstihl Pecha

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Pavel Valoušek se spolujezdcem Zdeňkem Hrůzou na voze Škoda Fabia S2000 vyhrál Valašskou rallye, první podnik mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. O výsledku rozhodla až poslední dvanáctá rychlostní zkouška, kterou Valoušek vyhrál s náskokem 9,9 sekundy před do té doby vedoucím Václavem Pechem (Mitsubishi Lancer).

Foto: Josef Omelka , ČTK

Mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích zahájila Valašská rallye.

Článek

"Závěr jsem jel na doraz. V bitvě o vítězství byly tři posádky, soutěž měla dramatický náboj až do samého závěru. Byl to nádherný víkend, vítězství je úspěchem práce celého týmu," uvedl Valoušek. Přiznal, že mu hodně pomohlo tvrdé testování před soutěží a tím i znalost trati.

"Měli jsme na trati jednu krizovou situaci, kterou jsme ale ustáli. Počítal jsem, že Pech bude rychlý, ale svým výkonem mě překvapil," dodal Valoušek.

Na třetím místě skončil Jaromír Tarabus s vozem Ford Fiesta S2000. Až do závěrečného testu byl třetí obhájce titulu Roman Kresta, který však kvůli problémům s motorem svého peugeotu odstoupil.

Kresta v závěru tvrdě útočil. Předposlední rychlostní zkoušku vyhrál s náskokem 6,7 sekundy před Valouškem a v tu dobu ztrácel na první místo jen 11,5 sekundy. Jenže v závěru ve snaze o co nejlepší výsledek příliš riskoval, dostal hodiny a posléze mu vypověděl poslušnost motor. Třetí místo tím spadlo do klína Tarabusovi, jenž ztratil na Valouška 1:35,4.

"Pocity ze třetího místa mám smíšené, neboť nás k němu vynesla Krestova smůla. Jsem rád, že jsme soutěž dokončili, na jedné rychlostní zkoušce jsme totiž málem urazili kolo," řekl Tarabus.

Závěr ještě poznamenala havárie do té doby pátého Jaroslava Orsáka, kterého potkal podobný osud jako Krestu. Do cíle nedojel. Po havárii, ze které vyvázla posádka navzdory značnému poškození vozu bez zranění, byl zbytek poslední rychlostní zkoušky zrušen a všechny zbývající posádky obdržely náhradní čas.

Po páteční první etapě figuroval v čele Pech, který ale dnes vyhrál pouze osmou rychlostní zkoušku. Tři dnešní měřené testy se staly kořistí Valouška a dva vyhrál Kresta.

Valašskou rallye dokončilo 37 z 62 posádek. Z okruhu favoritů nedojel do cíle také Daniel Běhálek, který odstoupil v předposlední rychlostní zkoušce kvůli závadě na geometrii. Vladimíra Barvíka vyřadily zdravotní důvody už v pátek.

Reklama

Související témata: