Hlavní obsah

V úvodu Jordánské rallye vede Fin Latvala

AMMÁN

Jordánskou rallye rozjel nejlépe finský pilot Jari-Matti Latvala s fordem. Ten vyhrál úvodní dvě rychlostní zkoušky, ale pak dostal desetisekundovou penalizaci a musel na okamžik vedení přepustit Danielu Sordovi. Španělský jezdec Citroënu však zaváhal v závěrečné erzetě prvního dne, naopak Latvala svůj náskok zvýšil před nejbližšími pronásledovateli již na půl minuty. Sordovi nevyšla předchozí Mexická rallye, v níž byl až čtrnáctý, a nyní se mu znovu vzdaluje první triumf v kariéře.

Foto: Zdenek Sluka, Sport.cz

Jari-Matti Latvala

Článek

"První dvě erzety to dost klouzalo, což mi ale vyhovovalo, protože jsem vyrážel na trať později. S autem jsem ale zatím velmi spokojený, i když byla etapa nečitelná a neustále se měnily podmínky," popsal úvodní část třetího podniku mistrovství světa Latvala. "Nechtěl jsem na páteční trať vyrážet jako první, ale s tím se dá žít. Samozřejmě mě těší, že zase můžu bojovat o celkové vítězství," dodal finský jezdec, jenž vyhrál naposledy loni na Sardinii.

Na druhé příčce figuruje Francouz Sébastien Ogier těsně před svým krajanem a šestinásobným mistrem světa Sébastienem Loebem. Na oba jezdce Citroënu má pouze sekundovou ztrátu Nor Petter Solberg, předloňský vítěz Jordánské rallye Fin Mikko Hirvonen zaostává o dalších deset sekund.

První desítku uzavírá exmistr světa formule 1 Fin Kimi Räikkönen s citroënem, jenž zatím po přestupu k rallye na výraznější výsledek čeká. Ve Švédsku byl třicátý a v Mexiku nedojel.

S bývalou hvězdou Ferrari drží krok český jezdec Martin Semerád, který s mitsubishi bojuje o body v kategorii produkčních vozů. Tu vede Švéd Patrik Flodin, Semerád na něj ztrácí necelých deset vteřin. "Ve třetí rychlostní zkoušce jsme trefili velký kámen a poškodili olejový chladič. Bez ztráty jsme ale dojeli do servisu a mechanici vše perfektně opravili," popsal kritické chvíle etapy celkově čtrnáctý muž Jordánské rallye Semerád.

"Budu se snažit držet takové tempo, abychom pokud možno bez využití superrally dojeli do cíle, ideálně mezi nejlepšími třemi. Na čtvrtého v pořadí máme náskok skoro pět minut a není kam se hnát," naznačil svou strategii pro zbytek rallye jediný český zástupce.

Jordánská rallye, třetí díl mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) 1:11:31,5, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -30,2, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -31,8, 4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën C4) -32,5, 5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -42,2, 6. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -45,4, ...14. Semerád, Ceplecha (ČR/Mitsubishi Lancer) -4:42,6.

Reklama

Související témata: