Hlavní obsah

Loeb se na Novém Zélandu posunul na druhé místo, vede Ogier

AUCKLAND

Obhájce titulu mistra světa Sébastien Loeb vymazal v druhé etapě Novozélandské rallye více než minutovou ztrátu a posunul se na druhé místo průběžného pořadí za francouzského krajana Sébastiena Ogiera, jedoucího rovněž s citroënem. Martin Prokop je dvanáctý, v kategorii S-WRC mu dál patří třetí pozice.

Foto: ČTK/AP

Sébastien Ogier s navigátorem Ingrassiou ve voze Citroen

Článek

Loebovi se nepovedla páteční etapa, v níž byl kvůli havárii a následným potížím s rozbitými dveřmi až sedmý a na vedoucího Pettera Solberga nabral ztrátu bezmála 80 sekund. Dnes ale šestinásobný světový šampion opět kraloval: vyhrál šest z osmi rychlostních zkoušek, za Ogierem má pouze pětivteřinový odstup a v neděli bude útočit na čtvrté vítězství v sezoně.

"To byla asi moje nejlepší etapa v životě. Něco neskutečného," prohlásil Loeb. "Jel jsem od startu neustále na sto procent, chtěl jsem odčinit ten včerejšek. Teď už je možné všechno," dodal.

Vedoucí Ogier dobře ví, že ho v nedělních čtyřech rychlostních zkouškách čeká pořádně těžká práce. "Je to nadějné, zatím jedeme velmi dobře, ale udržet vedení bude hodně náročné," podotkl francouzský jezdec.

Solberg klesl z prvního až na páté místo, třetí je už s více než půlminutovou ztrátou Fin Jari-Matti Latvala s fordem.

Prokopovi vyšla především jedenáctá zkouška, v níž byl ford jihlavského jezdce nejrychlejší ze všech vozů kategorie S-WRC. "Pro nás to byl dobrý den, protože vše šlo o hodně lépe než v pátek odpoledne. Mechanici ještě včera večer přišli na to, v čem byl problém: nefungovala nám úplně správně klapka plynu a kvůli tomu jsme měli o nějakých 400 otáček za minutu méně, což je u tohoto auta znát," uvedl v tiskové zprávě.

Musel ale bojovat s jiným problémem - prachem. "Před námi jel místní borec s produkční čtyřkolkou a my jsme startovali minutu za ním. Za tu dobu se ale místy nestačil prach rozptýlit," prohlásil Prokop.

Rallye Nový Zéland, pátý díl MS v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) 3:05:40,4, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -5,3, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -33,2, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -47,5, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit/Citroën C4) -53,6, 6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1:00,2, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -9:55,2.

Reklama