Hlavní obsah

VIDEO: Takhle válí Valda aneb jak se testuje s lídrem rallyeového mistráku

Pavel NovotnýSport.cz

Nad průběžným pořadím českého mistrovství v rallye sám kroutí hlavou. Pavel Valoušek přesedl v letošní sezóně do tovární Fabie S2000, v barvách Škoda Delimax Teamu ale nenašel v úvodních dvou podnicích přemožitele. Sport.cz byl exkluzivně při tom, když jednatřicetiletý závodník testoval před víkendovou Rallye Český Krumlov.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek při testu vozu Škoda Fabia S2000.

Článek

Scenérie lemující úzkou silničku za středočeskou obcí Březovice dává jasně najevo, že jsme v romantickém Máchově kraji. Rozbitá asfaltka za vsí klesá do úzkého údolí, kde se proplétá mezi pískovcovými skalami a po necelých třech kilometrech stoupá podél hluboké strže opět vzhůru do polí. Právě tohle místo si Valouškův tým vybral pro test, který má přinést odpověď ohledně nastavení na soutěž v jižních Čechách.

„Částí je tahle rychlostka určitě Krumlovu podobná. Je rozskákaná, plná zatáček, brzdí se z vysokých rychlostí. Je tady všechno,“ pochvaluje si „Valda“ po seznamovací jízdě, kterou ještě absolvoval se svou civilní Fabií. Navigátor Zdeněk Hrůza během jednoho průjezdu načrtl rozpis tratě, při oblékání do závodních kombinéz pak sehraná dvojka řeší poslední detaily.

Hodinářská práce mechaniků

To už je připravený naleštěný speciál v národních barvách. Při první jízdě si Valoušek ještě osahává trať, druhý průjezd je už ale naostro. Údolím se nese ohlušující řev dvoulitrového motoru, rány z výfuku a jekot pneumatik při prudkém brzdění. Ještě jeden průjezd a Fabie putuje do rukou mechaniků. „Dobrý je to,“ pokyvuje hlavou Valoušek.

Blesková výměna tlumičů, do notebooku mezitím tečou data z palubního počítače. „Pořád si na auto zvykám. Ještě pořád je lepší než já, ale ten rozdíl už není takový jako zkraje sezóny na Valašce. S přibývajícími kilometry se mi lépe daří využít vlastností vozu, ale chybičky se objevují stále,“ vysvětluje otrokovický rodák během krátké pauzy.

Pavel Valoušek dostává pokyny při testu vozu Škoda Fabia S2000.foto: Škoda Delimax Team

Mechanici pečlivě upravují nastavení vozu podle pokynů Josefa Kopeckého, jehož tým se na provozu Valouškovy Fabie podílí. Zkušenosti táty Jana Kopeckého, který s Juhou Hänninenem v barvách továrního týmu Škoda Motorsport drtí konkurenci v seriálu IRC, jsou obrovským přínosem. Po dalších dvou průjezdech mechanici s hodinářskou přesností dolaďují tvrdost podvozku, následující dvě jízdy jsou potvrzením dobře odvedené práce.

"Raději si to utáhni víc" 

Valoušek je spokojený. „Tak teď je řada na tobě,“ mrkne na mě Zdeněk Hrůza a ukáže na prázdné křeslo navigátora. Než stačím s díky odmítnout, mám na hlavě nehořlavou kuklu i helmu s ochranou krční páteře HANS a Zdeněk mě šněruje do pětibodového pásu. „Raději si to utáhni víc, ale zase abys mohl dýchat,“ radí rozšafně. „Jdeme na to?“ ozve se v interkomu Pavlův hlas.

Sotva stačím přikývnout, helma se mi boří do opěradla. Neujeli jsme víc jak pár desítek metrů, rychlost na digitálním tachometru umístěném na podlaze vozu překračuje stodvacítku. Bez brzdění se řítíme do první zatáčky. Auto v hodnotě osm a půl miliónu korun sedí na silnici jako přibité a v jedné z táhlých zatáček blikne na displeji maximální rychlost - 175 km/h! Hned na to jde Valda prudce na brzdy a bravurně se vyrovná s prudkým ohybem kolem skalního bloku. I když jsem natěsno přišpendlený do sedačky, tělo se snaží reagovat na prudké pohyby a nohama tlačím plnou silou do podlahy.

Mechanici pečlivě kontrolují podvozek Valouškova vozu Škoda Fabia S2000.foto: Škoda Delimax Team

Za pár desítek sekund jsme na konci úseku. Valoušek otočí škodovku "na ručku" a chystá se na průjezd v protisměru. „Dobrý?“ houkne na mě. Opět stačím jen zlehka přitakat a okolí se znovu slévá do jednoho obrazu. Nechápu, jak vůbec může spolujezdec v takové rychlosti navigovat. Já sotva stačím mrknout z okénka a vzápětí mé oči fixují čísla na tachometru, který opět ukazuje maximální hodnotu. Prudké brzdění před servisním kamiónem a jsme na konci erzety. Vyplétám se skrz ochranný rám ven, srdce mi zprudka buší. A to jsem si myslel, že už nic nepřebije pocity ze svezení v Peugeotu 206 WRC!

Když začnu opět normálně dýchat, ptám se Pavla, co pro něj bylo při přechodu z produkčního auta do fabie nejtěžší. „Asi hledání brzdných bodů, protože tohle auto strašně brzdí. Extrémně. Řítíš se obrovskou rychlostí a říkáš si: Teď už bych brzdil. Teď už bych určitě brzdil, ale ještě chvíli počkám. Pak přibrzdíš a zjistíš, že to bylo pořád ještě moc brzy. Je potřeba se naučit vnímat vzdálenosti,“ říká mi. S testem je spokojený. „Jsme připraveni dobře,“ vzkazuje Valoušek, jehož motoristické aktivity lze podrobně sledovat na Facebooku, soupeřům před víkendovým pokračováním mistrovského seriálu.

Reklama

Související témata: