Hlavní obsah

Šampión Pech se bojí úhořů a pivo má místo rohypnolu

PRAHA

Na ulici byste ho snadno přehlédli. Obyčejný kluk. Ale jak sedne za volant, je zatraceně rychlý. Šestadvacetiletý Václav Pech už dva roky nemá v automobilových soutěžích v České republice a na Slovensku konkurenci. Mistrovské tituly sbírá jako houby po dešti.

Foto: Zdeněk Sluka pro PRÁVO

Ford Focus WRC Václava Pecha

Článek

"Teď se mi ty sny plní neuvěřitelně rychle," říká skromně absolvent střední průmyslové školy strojnické. Obhájil český titul, spráskal i všechny borce na Slovensku. Teď ho čeká poslední úkol. Při soutěži ME ve Francii musí uhájit třetí místo v celkovém pořadí.

K dispozici má Ford Focus WRC, s nímž se rychle sžil. "Teď už si dovolím mnohem více než na začátku sezóny, ale ještě nejedu úplně na maximum. Na hraně to není," prohlásí nevinně pilot Euro Oil týmu. Mistrovsky využívá nejen potenciál vozu, ale i strategii. Vzhledem k věku jezdí až neuvěřitelně takticky, až profesorsky. "Umím si to v hlavně srovnat. Není třeba být nejrychlejší na rychlostní zkoušce, ale v cíli," odkrývá motto, které mu vynáší úspěchy.

Motorky se už zbavil

Zodpovědný je i v soukromí. "Jezdím se soutěžákem v lese mezi stromy rychlostí kolem dvou set kilometrů, proto nemám chuť závodit v normálním provozu. Z rallye si beru snad jen předvídavost, nikoli rychlost. Když vidím, co se děje kolem, tak mi zůstává rozum stát," vykládá.

Ne vždy byl tak ukázněný. Před lety se proháněl na silniční motorce daleko za limitem. "Ještě že jsem ji později prodal, nedopadlo by to dobře," zavrtí hlavou. V autě hodně přemýšlí o soutěžích nebo o práci ve firmě otce. "A taky poslouchám muziku. Hlavně českou, mezi níž převládá Alkehol, Kabát nebo Lucie," vypráví.

Miluje Jamese Bonda. "Jenže když začíná film v televizi, většinou hned usnu," usměje se. Oblíbil si pořad Tele Tele. "To je humor pro mě. Jen mě štve, že jsem za poslední půlrok viděl jediný díl." Když mu čas dovolí, vyrazí na squash nebo na kolo.

Nejlepší relaxace na rybách

Večery tráví archivováním článků pro sponzory, v lepším případě v kině. "Nedávno jsem byl po dvou a půl roku," chlubí se. Před časem vyrazil v Bratislavě do divadla. "Mělo to pět dějství. Strašné," otřese se hrůzou.

Nejlépe si odpočine při rybaření. "Letos jsem měl málo času. Vlastně jsem byl jenom dvakrát. Chytil jsem dva úhoře, ale bál jsem se jich a neuměl vyndat háček," přiznává.

Byť měl v letošní sezóně mnohokrát důvod k oslavě, ještě na žádné bujaré pitky nedošlo. "Fakt to ještě nevyšlo. Ale neříkám, že jsem abstinent. Jsem Plzeňák. Děda mě odmalička učil pivo pít. Jenže moc mu to asi nešlo. Pro mě jsou vrcholem dvě piva. Pak si musím lehnout. Funguje to naprosto spolehlivě, jako rohypnol," uculuje se.

Jen tři dny dovolené

Místo opájení se slávou z úspěchů raději pořád něco dělá. "Odpočívat můžu, až budu starý. Dokud to jde, tak jedu naplno," vysvětluje. I proto si v průběhu končící sezóny dopřál jen jedinou dovolenou, kdy tři dny odpočíval na Šumavě: "Mám štěstí, že moje přítelkyně je velmi tolerantní. Je se mnou už devět let."

Velkou oporou mu je i otec, který mu dělá při soutěžích špióna. Na oplátku mu syn při vystoupeních v rallyecrosu dělá mechanika. "Ale vzájemný souboj nečekejte. Jednak bych se o tátu bál a taky bych neměl to srdce ho porazit," říká a koutky mu cukají.

Zůstává pořád svůj. Nijak se s přibývajícími úspěchy nepovyšuje. "Vítězství mi rozhodně nezevšedněla. Zájem fanoušků mě těší, na druhou stranu je velmi zavazující. Ale neobtěžuje mě. Snažím se rallye lidem maximálně přiblížit. Rád s nimi mluvím."

Reklama

Související témata: