Hlavní obsah

Ogier odolal Loebovi a získal v Portugalsku první triumf v MS

FARO

Francouzský pilot Sébastien Ogier na citroënu si v Portugalsku připsal první triumf v rallyeovém mistrovství světa v kariéře. Dostal se díky tomu na druhé místo průběžného pořadí za krajana Sébastiena Loeba, jehož v šestém dílu seriálu porazil o necelých osm sekund.

Foto: ČTK/AP

Sébastien Ogier ve voze Citroen C4 WRC

Článek

Šestadvacetiletý Ogier z juniorského týmu Citroënu už skončil druhý v předchozí soutěži na Novém Zélandu a nyní své umístění ještě vylepšil. Do čela se dostal v pátek a spolehlivou jízdou si udržel na distanc dotahujícího Loeba.

Šestinásobný mistr světa nedosáhl na třetí triumf v Portugalsku za sebou, v čele mistrovství světa má však dál pohodlný náskok 38 bodů.

Lídr šampionátu nabral rozhodující ztrátu už v první etapě, po níž měl za Ogierem odstup tři čtvrtě minuty. V sobotu stáhl náskok mladšího krajana na 21 sekund, a i když dnes vyhrál všechny čtyři dlouhé erzety, nepřiblížil se rivalovi víc než na 7,7 sekundy. V závěrečné divácké supererzetě na fotbalovém stadionu Algarve ve Faru navíc Ogier zkušeného Loeba porazil a připsal si k dobru další dvě desetiny.

Stupně vítězů patřily v Portugalsku kompletně Citroënu, třetí místo obsadila dvojka továrního týmu Dani Sordo ze Španělska. V poslední supererzetě se dostal na čtvrté místo finský vicemistr světa Mikko Hirvonen na fordu, který využil málo vídané nehody Nora Pettera Solberga, jenž se svým citroënem narazil do hrazení a ztratil minimálně deset sekund.

Rallyeový šampionát nyní čeká více než měsíční přestávka, pojede se až začátkem července v Bulharsku.

Reklama

Související témata: