Hlavní obsah

Potřetí mi to snad už vyjde, přeje si před Sardinií Kopecký

OLBIA

Automobilový jezdec Jan Kopecký se potřetí v kariéře představí na Sardinii, kde se od pátku do neděle uskuteční Italská rallye, která je tentokrát součástí seriálu Intercontinental rallye challenge. Člen továrního týmu Škoda Motorsport věří, že letos se mu bude dařit více než v letech 2006 a 2007, kdy jeho snahu o solidní umístění zastavily technické problémy.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000

Článek

"Dvakrát jsme měli technický problém na stejné erzetě, takže z minula mám takové smíšené pocity. V obou případech jsme museli použít pravidla superrallye. Teď už to snad bude dobré," řekl Kopecký v rozhovoru pro ČTK. Z jeho pohledu problematický měřený test se letos nejede. "Byl bych vcelku rád, kdyby se jel a už jsem ho konečně absolvoval," usmál se český pilot.

Kopecký se postaví na start Italské rallye jako vítěz předešlé soutěže IRC. Na přelomu dubnu a května byl nejrychlejší na Kanárských ostrovech. "Na to už nemyslím, je to za námi. Čeká nás úplně jiný závod. Je to ale super, že jsme dokázali vyhrát a samozřejmě se budeme snažit opět uspět," řekl Kopecký, jenž na Kanárských ostrovech vyhrál na asfaltu.

Na Sardinii se jede na šotolině, na které se mu tolik nedaří. "Nemáme na ní tolik zkušeností jako finští nebo britští kolegové, ale to nevadí," uvedl jezdec, jenž v letošní sezoně startuje i v italském šampionátu. Zatím se mu ale příliš nedaří, hlavně kvůli technickým problémům. "Teď jsem zpět v továrním týmu a IRC, na italské mistrovství nemyslím," řekl.

Pátý díl interkontinentálního seriálu bude prakticky jeho novým startem. Po úvodním Monte Carlu se totiž jelo v Brazílii, Argentině a na Kanárských ostrovech, kde řada předních jezdů chybělo. Teď na Sardinii je například přihlášeno šestnáct vozů hlavní kategorie S2000.

Kopecký patří mezi kandidáty na titul

"Dalo se to čekat. Do konečného hodnocení IRC se počítá sedm závodů, takže ti, co nastoupí tady nebo v Belgii, mají šanci na titul. Čím více se budeme blížit středu Evropy, tím bude konkurence větší. V Belgii na Ypru bude podle mého dvoutisícovek pětadvacet. Je to ale jen dobře. Jak pro seriál, tak pro nás jezdce," uvedl Kopecký.

Osmadvacetiletý rodák z Opočna se v průběžném pořadí IRC dělí o druhé místo a patří mezi kandidáty na titul. "Snažím se na to myslet, připravit se na každý závod maximálně zodpovědně. Do konce jich je hodně. Je to ale trochu loterie, protože dost výsledků se škrtá a počítá se jen sedm. Člověk tak vlastně neví, jak na tom je," podotkl Kopecký.

Člen mladoboleslavského továrního týmu bude mít na Sardinii stejně jako ostatní šanci porovnat své schopnosti se Sébastienem Ogierem z Francie, který minulý týden ovládl Portugalskou rallye, zatím poslední díl mistrovství světa. Ogier startující v MS s citroënem je tentokrát přihlášen s peugeotem. "To je výzva pro každého. Ogier šel hrozně nahoru, což dokázal v mistrovství světa," dodal Kopecký.

Reklama

Související témata: