Hlavní obsah

Další triumf Škody: Hänninen vyhrál na Sardinii, Kopecký dojel třetí

OLBIA

Český pilot Jan Kopecký obsadil třetí místo v Italské rallye. Pátý díl seriálu Intercontinental rallye challenge vyhrál jeho kolega z továrního týmu Škoda Motorsport Juho Hänninen, který si tím upevnil vedení v pořadí šampionátu. Kopecký je průběžně druhý.

Foto: Sport.cz

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000 na trati Italské rallye na Sardinii.

Článek

Hänninen si připsal druhé prvenství v sezóně, nejlepší byl i v Argentině. V čele IRC má nyní náskok jedenácti bodů na Kopeckého. Škoda kraluje i hodnocení značek, ve všech odjetých soutěžích seriálu byly mezi trojicí nejlepších na pomyslných stupních vítězů dvě fabie.

Fin nechyboval

"Samozřejmě jsem spokojený. Byla to složitá rallye. Je pravda, že před startem jsem myslel na vítězství, ale všichni víte, jak je to složité a jak se mohou plány lišit oproti skutečnosti," řekl Hänninen novinářům. "Neudělal jsem chybu a ostatní chlapci chybovali," dodal finský jezdec, jenž v sobotu jel jako první a ostatním "čistil" trať.

Severský jezdec má na kontě 42 bodů a je na dobré cestě ovládnout celý šampionát. "Vím, jak na tom jsem. Taky si ale dobře uvědomuju, že když příště nedojedu a nebudu bodovat, náskok je pryč. Je ale pravda, že situace je velmi dobrá," řekl Hänninen.

Hänninenovi k výhře pomohla i nehoda Chrise Meekeho, jenž se na desáté rychlostní zkoušce neudržel na trati a rallye pro něj předčasně skončila. Úřadující šampion IRC byl v úvodu dnešního programu hlavním soupeřem Hänninena v boji o první místo.

"Počítal jsem s tím, že na mě bude tlačit, protože jsem ho o erzetu dříve předstihl. Myslel jsem si, že to bude boj do posledního testu, ale nebyl. To je ale rallye," řekl Hänninen.

Boj s italským šampiónem

Již předtím finsko-britská dvojice předstihla nejrychlejšího muže sobotní etapy Itala Paula Andreucciho, jemuž se v druhém dnu tolik nedařilo. "Zvolili jsme špatné nastavení a auto špatně drželo na cestě. Ztratil jsem tím hodně vteřin," litoval úřadující italský šampion, jenž následně bojoval s Kopeckým o druhé místo.

Souboj Kopeckého s Andreuccim byl největším dramatem odpoledního programu. Český pilot dopoledne výrazně snížil náskok Itala, ale ve druhé části domácí jezdec upravil nastavení svého peugeotu a z vyrovnaného souboje nakonec vyšel vítězně. Andreucci Kopeckého porazil o 2,6 vteřiny.

O umístění rozhodl sobotní karambol 

"Nejsem zklamaný, že jsem s ním prohrál. Určitě si to zasloužil. Vyhrál tady nejvíce vložek. Mě může jen mrzet, že jsem to pokazil v sobotu," poukázal Kopecký na svůj karambol v první etapě, kdy urazil pravé přední kolo a ztratil přes 50 vteřin. "V neděli jsme jeli poměrně solidně, rychle a bezpečně. Udělali jsme jen jednu chybku, která nás stála pět vteřin. I to možná rozhodlo," poznamenal Kopecký.

Osmadvacetiletý jezdec před poslední erzetou ztrácel na Andreucciho 1,8 vteřiny. "Říkal, jsem si, že jestli budeme vůbec rychlejší, tak o desetinky. Nakonec byl stejně rychlejší on. Je tady doma a dalo se očekávat, že bude rychlý," řekl Kopecký, jehož teď čekají rallye na jeho silnějším povrchu asfaltu.

Šampionát IRC bude pokračovat dalším závodem od 24. do 26. června v Belgii, kde se pojede Ypres rallye.

Italská rallye, pátý díl série Intercontinental rallye challenge
1. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) 2:31:28,6, 2. Andreucci, Andreussiová (It./Peugeot 207 S2000) -35,6, 3. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia S2000) -38,2, 4. Neuville, Klinger (Belg./Peugeot 207 S2000) -5:58,6, 5. B. Magalhaes, C. Magalhaes (Portug./Peugeot 207 S2000) -9:55,8, 6. Arminen, Nikkola (Fin./Subaru Impreza STI) -10:12,3.
Průběžné pořadí IRC: 1. Hänninen 42, 2. Kopecký 31, 3. Wilks (Brit./Škoda Fabia S2000) 25.

Reklama

Související témata: