Hlavní obsah

VIDEO: Návrat legendy! Kankkunen se chystá s Focusem WRC na Finskou rallye

PRAHA

Atraktivní náboj podle všeho bude mít červencová Finská rallye. Změřit síly se současnou elitou automobilových soutěží se totiž chystá i čtyřnásobný mistr světa Juha Kankkunen. Jednapadesátiletá legenda, jež kralovala světové rallye na přelomu 80. a 90. let, by na domácí půdě měla usednout za volant vozu Ford Focus WRC.

Foto: Sport.cz

Juha Kankkunen

Článek

Kankkunen ve Finsku startoval poprvé v roce 1979 a tehdejší Rallye 1000 jezer dohromady třikrát vyhrál (1991, 1993 a 1999), naposledy se v okolí Jyväskylä představil v roce 2002. Jeho plánovaný jednorázový návrat by měl být potvrzen do konce června.

„Ta možnost leží přede mnou a pochopitelně bych ji rád využil. Vyzkoušet jedno ze současných aut je velmi lákavé. Chtěl bych se na vlastní kůži přesvědčit, zda je pravdivé tvrzení některých jezdců, že řídit moderní auta je velice jednoduché,“ potvrdil úspěšný finský závodník, který je spolu s Tommi Mäkinenem druhým nejúspěšnějším soutěžákem co do počtu mistrovských titulů.

Finský jezdec by měl startovat se svým dávným parťákem Nicky Gristem, s nímž navázal na úspěšnou spolupráci triumfem při letošní soutěži historiků na Portugalské rallye. „Uvidíme, jak všechno dopadne. Je mi ale jasné, že jet proti současné špičce bude hodně těžké. Na seznámení s vozem bych měl hodně málo času. Ale zase znám dokonale tratě,“ poznamenal Kankkunen.

Finská rallye proslulá dlouhými skoky na horizontech je oblíbeným lákadlem pro tamní veterány světového šampionátu. V roce 2001 v Jyväskylä závodila legenda 70. a 80. let Markku Alén, v roce 2003 se vrátil Ari Vatanen. V letošní sezóně neodolal znovu poměřit síly se Sébastienem Loebem a spol. dvojnásobný světový šampión Marcus Grönholm, který se v únoru představil ve Švédsku.

Reklama

Související témata: