Hlavní obsah

Kalendář rallyeového MS bude mít v roce 2011 třináct dílů

Mistrovství světa v automobilových soutěžích bude mít v příštím roce třináct dílů. Mezinárodní automobilová federace (FIA) v uplynulém týdnu definitivně schválila podobu kalendáře pro rok 2011. Začínat se bude ve Švédsku a končit ve Velké Británii. Po roční přestávce se do šampionátu vrací závody v Itálii, Argentině, Řecku a Austrálii.

Foto: Zdeněk Sluka

Mistrovství světa v rallye odstartuje i v příštím roce soutěž ve Švédsku.

Článek

Z kalendáře tak po letošní sezóně vypadnou soutěže v Turecku, Bulharsku, Japonsku a na Novém Zélandu. Podle očekávání zůstala v kalendáři Jordánská rallye, kterou měla dle původních plánů vystřídat soutěž v Abú Dhabi. Ta však nakonec zůstane jen kandidátskou soutěží a do světového kalendáře by mohla nakouknout v roce 2012.

Mezinárodní automobilová federace rozhodla o složení kalendáře již na konci dubna, nechávala si ale prostor pro jednání s organizátory z Monte Carla. Nejslavnější světová soutěž, která v uplynulých letech propůjčila svůj věhlas konkurenční IRC, ale nakonec bude v seriálu potřetí za sebou chybět.

Naději na místo v šampionátu si dělali také pořadatelé z Polska, kteří byli po Monte Carlu dalšími čekateli na čtrnácté místo a podle zdrojů z FIA se dokonce uvažovalo o tom, že by u našich sousedů celý seriál odstartoval. MS však nakonec zůstalo třnáctidílné.

Rada FIA ve Švýcarsku zároveň rozhodla, že týmy již nebudou muset používat povinně pneumatiky od jednoho výrobce, kterým byl dosud Pirelli. Jednotný dodavatel zůstane pouze v takzvané juniorské kategorii J-WRC. Funkcionáři navíc rozhodli, že na bočních oknech aut budou opět jména spolujezdců, jak bylo dříve zvykem.

Kalendář MS v rallye 2011
10.-13. únoraŠvédská rallye
3.-6. březnaMexická rallye
24.-27. březnaPortugalská rallye
14.-17. dubnaJordánská rallye
5.-8. květnaItalská rallye
26.-29. květnaArgentinská rallye
16.-19. červnaAkropolis rallye
28.-31. červenceFinská rallye
18.-21. srpnaNěmecká rallye
8.-11. záříAustralská rallye
29. září - 2. říjnaFrancouzská rallye
20.-23. říjnaKatalánská rallye
10.-13. listopaduBritská rallye
Pozn. FIA bude 23. června jednat o definitivní podobě kalendáře, který nakonec může mít 14 podniků.

Reklama

Související témata: