Hlavní obsah

Valoušek: Musím využít zlepšení nové fabie

Ještě nechyběl na stupních vítězů. Od začátku tuzemského automobilového šampionátu Pavel Valoušek se Škodou Fabia S2000 dvě ze čtyři soutěží vyhrál, přidal jedno druhé a třetí místo. Kraluje průběžnému pořadí. Před Bohemia rallye, která startuje dnes odpoledne v Sosnové, věří v posílení své pozice v čele domácího mistrovství. „Hlavní je porazit Pecha a Krestu,“ plánuje před startem skvěle obsazené soutěže.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek za volantem vozu Škoda Fabia S2000

Článek

Do pátého dílu českého mistrovství vstupujete jako vedoucí muž průběžného pořadí a navíc s novou evolucí Fabie S2000. Jak situaci prožíváte?

Jsem hodně nažhavený hned z několika důvodů. Pro Škodu Motorsport je Bohemia rallye domácím závodem, tudíž chci uspět kvůli týmu. A pak je třeba vidět i náš boj o titul v českém šampionátu. Jde o soutěž, na níž se začne lámat chleba. Pokud uspějeme, přiblížíme se titulu.

Vypořádáte se s tak velkou psychickou zátěží?

Uvědomuji si, že v případě úspěchu upevním pozici v čele českého šampionátu, což je mým jednoznačným cílem. Pokud za mnou v pořadí zůstane Václav Pech a Roman Kresta, budu spokojený. Klíčové je nepřipustit si odpovědnost, která je veliká.

Na startu bude také Hänninen s Fabií S2000, Prokop s Fiestou S2000 a mnoho dalších skvělých jezdců. Spřádáte plány pro útok na nejvyšší příčku?

Závod beru jako poměření s těmi nejlepšími. Zejména v souboji s Hänninenem a Prokopem chci obstát. Navíc cítím, že by nebylo šťastné, kdybych na domácím závodě Škody nedojel na stupních vítězů. Ale všechno naznačí až první rychlostní zkoušky. Porovnáme časy s konkurencí, a pak určíme taktiku. Když bude odstup malý, zkusím zaútočit. Ale hlavním cílem jsou body, které mě přiblíží českému titulu.

Pavel Valoušek s vozem Škoda Fabia S2000foto: Škoda Delimax Team

Při absenci Jana Kopeckého budete vlastně plnit roli týmové dvojky Škody. Navíc poprvé pojedete s druhou evolucí soutěžní Fabie S2000. Jak se s těmito novinkami sžíváte?

Absolvovat jsem dostatečný test, kde jsem si nový vůz osahal. Auto určitě zaznamenalo pokrok. Je jen na mně, abych ho využil. Rozhodně je rychlejší. Tedy v určitých pasážích. Především v rychlých zatáčkách.

Vyměňoval jste si s Hänninenem poznatky či snad rady?

On určitě nepotřebuje radit. Je dostatečně vyzrálý. Bavili jsme se spíše obecně o závodech než konkrétně o Bohemia rallye.

Měl jste v letošní sezóně čas i na váš oblíbený doplňkový sport v podobě bikerallye?

Na sjezdové horské kolo jsem se vůbec nedostal. Byl jsem pozvaný na dva závody, ale riziko zranění je příliš veliké, proto jsem start odmítl. Místo v pozici polotovárního jezdce je pro mě velmi cenné a je třeba mu určité věci obětovat.

Takže sjezdové horské kolo vůbec nevyužijete?

Ne! Občas sednu na klasické v rámci tréninku fyzičky. Chodím také plavat, do posilovny nebo na spinning. To je velmi účinná forma kondiční přípravy. I když jízdu z kopce na horském kole nenahradí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články