Hlavní obsah

VIDEO: Mini Cooper chystá po více než 40 letech návrat do světové rallye

Snaha Mezinárodní automobilové federace FIA o přilákání nových značek do mistrovství světa v rallye přilákala první vlaštovku. Zájem o vstup do šampionátu s vozem Mini projevil koncern BMW, který by měl v příští sezóně zasáhnout do vybraných podniků a v roce 2012 objet kompletní seriál.

Foto: Sport.cz

Timo Mäkinen a Paul Easter vyhráli s vozem Mini Cooper v roce 1965 Rallye Monte Carlo.

Článek

Mini Cooper patřil k rallyeovým senzacím v 60. letech, kdy si v roztomilém autíčku jezdili pro vítězství Paddy Hopkirk, Rauno Aaltonen nebo Timo Mäkinen. Naposled se malý vůz, později proslavený britským komikem Rowanem Atkinsonem v roli Mr. Beana, postavil na start v barvách továrního týmu v roce 1967.

Timo Mäkinen a Paul Easter s vozem Mini Cooper při Rallye Monte Carlo 1965.foto: repro Sports Car Digest

Již v příštím roce si ale Mini odbyde velký comeback. Upravený model Countryman bude vůbec prvním WRC speciálem Mini, který připraví zkušený David Richards se svou firmou Prodrive, jež od konce 80. let až do předloňska úspěšně soutěžila s konkurencí s vozy Subaru. Motor - dle nových regulí čtyřválec s turbodmychadlem o objemu 1600 ccm - připraví mateřská automobilka BMW.

„Mini Countryman představuje skvělou základnu, na níž lze vystavět rallyeový speciál pro mistrovství světa. Prodrive je silný a zkušený partner, s jehož pomocí v následujících měsících dokončíme cíl, který jsme si dali,“ prohlásil člen představenstva BMW Ian Robertson. „Je to velmi vzrušující. Od 60. let, kdy malé Mini dokázalo konkurovat nadupaným Fordům, patří vůz k legendám. Jsem si jistý, že naše nové mini si najde cestu k mnoha fandům rallye, stejně jako si ji našla spousta řidičů,“ dodal Richards.

Mini Countrymanfoto: archiv

První testovací jízdy rallyeového Mini by se měly odehrát na podzim letošního roku. Kdo by mohl usednout za volant zbrusu nového speciálu, zatím není jisté. Zahraniční servery zmiňují jen dlouhodobého spolupracovníka Prodrivu Madse Ostberga.

"Tohle je jednoduše vynikající zpráva!" reagoval na prohlášení koncernu BMW hlavní promotér mistrovství světa v rallye Simon Long. "Bylo naší prioritou přílakat nové značky a týmy. A je skvělé, že znovu uvidíme vůz, který se stal ikonou. Specifikace pro příští sezónu vozy zlevnila a přiblížila modelům ze showroomů. Věříme, že další výrobci budou následovat," dodal Long.

Stoprocentní účast v nové éře světové rallye, v níž již nebude místo pro extrémně drahé speciály s přeplňovanými dvoulitry, potvrdily zatím jen automobilky Citroën s vozem DS3 a Ford s upravenou Fiestou. Zájem o vývoj nové šestnáctistovky projevila i mladoboleslavská Škoda, která na mezinárodním poli úspěšně soutěží s vozem Fabia S2000. Do začátku nové sezóny ale česká automobilka nový speciál nejspíš připravit nestihne.

Reklama

Související témata: