Hlavní obsah

Hodiny před startem Finské rallye: Rybaření, šipky, grilování a také koupel ve vlastním potu

JYVÄSKYLÄ

Zničující žár ničil piloty závodních speciálů při čtvrtečním dopoledním tréninku před večerním ostrým startem Finské rallye. Sever Evropy zasáhla nezvyklá vedra, a tak se jezdci v nadupaných speciálech koupali doslova v proudech vlastního potu.

Foto: Zdeněk Sluka

Kimi Räikkönen (vlevo) a Sébastien Loeb čekají na začátek tiskové konference před startem Finské rallye.

Článek

„Něco takového tady nepamatuji,“ kroutil krátce před polednem hlavou Martin Prokop, pilot Fordu Fiesta S2000. Tou dobou teplota ve stínu vyšplhala na pětatřicet stupňů. „Měli jsme společně s dalšími piloty kategorie SWRC předepsaný program pro fotografy, kameramany a fanoušky. Ale po dohodě s promotérem jsme vše zrušili a vyrazili jsme k vodě, vždyť tohle se nedá vydržet,“ smál se český pilot, jenž minulé dva ročníky ve Finsku kraloval juniorské kategorii.

Loeb hrál šipky s Ogierem

Piloti si čas před startem krátili mnoha způsoby. Mnozí využívali jedinečného prostředí a vyrazili ještě před ostrým tréninkem v průběhu středy na rybolov. Francouz Sébastien Loeb, úřadující mistr světa a pilot Citroënu C4 WRC, si pochvaloval, jak v jezeře nedaleko města Jyväskylä braly ryby. Stejně tak jeho parťák u týmu Citroën Sébastien Ogier. Z dlouhé chvíle si pak před startem střihli zápas v šipkách.

K vodě nemohli. Narozdíl od mladších kolegů v kategorii SWRC totiž museli na povinnou tiskovou konferenci, tudíž nemohli opustit prostředí servisního parku. A zatímco piloti francouzské stáje dorazili podle týmového nařízení v kombinézách a tudíž se jim po těle ve strašidelné výhni doslova řinul pot.

Jen svérázný Kimi Räikkönen, miláček finského publika, přicupital pouze v žabkách, kraťasech a bílém tričku s týmovou čepicí stáje Red Bull vraženou hluboko do čela.

Ten si užil vpředvečer soutěže grilování společně s jezdci, kteří startují ve vozech pomalovaných rudými býky. Po jeho boku tak seděl třeba Juho Hänninen, jenž je členem mladoboleslavského továrního týmu, ale na severu Evropy startuje mimo program továrního týmu Škoda. „Bylo to fajn. Všude klid, nikdo nás nerušil, nic nechtěl,“ pochvaloval si prostředí mistr světa formule 1 z roku 2007.

Na poslední chvíli přiběhl Mikko Hirvonen, jednička továrního týmu Ford. Aktuálně třetí muž světového šampionátu pilotující Focus WRC je při domácí soutěži na roztrhání, protože v sobotu oslaví třicáté narozeniny. „Ale na žádnou oslavu nebyl čas. Důvod snad bude po soutěži,“ doufá v druhé letošní vítězství v šampionátu finský jezdec.

Začali s miniaturními modely

Nejenže nestačí přijímat gratulace, ale fanoušci by ho ze samé touhy po podpisu či fotografii nepustili ze spárů, a tak ho musí neustále doprovázet jeho tisková mluvčí.

„Vedro je neuvěřitelné, ale přesně takové počasí sedí mému stylu. Tratě jsou kluzké, což mi maximálně vyhovuje,“ usmíval se Juha Kankkunen, když dokončil tiskovou konferenci. Přišel v kombinéze srolované k pasu, už tak ho hřál nehořlavý overal s dlouhými rukávy. Na pokyn televizního štábu se oblékl a bez remcání odpovídal neúnavně na otázky.

Pouhé dvě hodiny před startem pak společně s elitní desítkou pilotů napochodoval na pódium, před kterým se tísnily stovky fanoušků. Jezdci byli za trápení ve sluneční výhni odměněni bouřlivým aplausem. Souboj Hirvonena s Loebem na miniaturní trati s modely jejich vozů pak symbolicky odstartoval jubilejní šedesátý ročník slavné soutěže.

Reklama

Související témata: