Hlavní obsah

Na sjezdovce odstartoval nejrychleji Solberg

JYVÄSKYLÄ

Norský pilot Petter Solberg s Citroënem C4 WRC odstartoval nejrychleji do Finské rallye, která začala dnes večer úvodní rychlostní zkouškou. Druhé místo připadlo jedničce továrního týmu Ford Mikku Hirvonenovi s Focusem WRC.

Foto: Reuters

Nor Petter Solberg

Článek

Piloti bojovali o vteřiny v areálu lyžařského centra, první část měřeného úseku vedla po sjezdovce. Při jejím výjezdu měli tisíce diváků závodníky s jejich stroji jako na dlani. A skvěle se bavili. Doslova šíleli při každém startu některého ze severských jezdců. K jejich obrovské radosti první dvě pozice zaujali borci ze Skandinávie.

„Měl jsem jet rychleji, ale šlo o první měřený úsek, a tak jsem zvolil spíše defenzivnější taktiku,“ tvrdil v cíli norský pilot Petter Solberg. „Byl to klidný začátek, všechno šlo hladce a bez problémů,“ hlásil druhý v cíli Mikko Hirvonen, finský jezdec. Legendární domácí pilot Juha Kankkunen pilotující Focus WRC byl v cíli třináctý se ztrátou 9,6 vteřiny.

Pátou pozici v kategorii SWRC zabral Martin Prokop s Fordem Fiesta S2000. „Mám dobrý pocit. I když musím přiznat, že v tom kopci jsem se trošku trápil. Jel jsem na pětku, ale raději jsem si podřadil. Jenže motor letěl příliš do otáček, tak jsem zase řadil nahoru,“ krčil rameny český závodník.

„Nakonec jsem spokojený, ztráta na nejlepšího je minimální. I když ten pohled, kdy člověk nahoru i dolů vidí jen samé piloty ze Skandinávie, nahání trošku hrůzu,“ usmál se Prokop.

Závodníky čeká v průběhu pátku a soboty 305 kilometrů rozdělených do osmnácti měřených rychlostních zkoušek.

Výsledky po první rychlostní zkoušce:
1. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) 2:33,2, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1,0, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -1,6, 4. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -1,6, 5. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -3,2, 6. H. Solberg, Minorová (Nor., Rak./Ford Focus) -3,2, ...17. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -11,8, 27. Kresta, Gross (ČR/Mitsubishi Lancer EVO IX) -18,0, 38. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer EVO IX) -22,5, 86. Honda, Vičíková (ČR/Citroën C2 S1600) -42,5.

Reklama

Související témata: