Hlavní obsah

VIDEO: Hirvonen ve Finsku děsivě havaroval, vítězství neobhájí

JYVÄSKYLÄ

V hromadu šrotu proměnil finský pilot Mikko Hirvonen svůj Ford Focus WRC při dnešní první etapě Finské rallye, osmém podniku mistrovství světa. Už na třetí zkoušce pátečního dne vyletěl po jednom ze skoků z trati a hrozivě havaroval. Sen o obhajobě loňského triumfu v domácí soutěži se tak pro třetího jezdce průběžného pořadí šampionátu rozplynul už po necelých padesáti kilometrech soutěže.

Foto: Radek Malina, Právo

Mikko Hirvonen během první etapy Finské rallye děsivě havaroval, z jeho vozu zůstala jen hromada šrotu.

Článek
Fotogalerie

Hirvonen se po trápení v prvních sedmi soutěžích na domácí podnik nesmírně těšil. Chtěl obhájit vítězství z minulého roku, zvláště, když šlo o jubilejní šedesátý ročník. „Ani nevím, kolik bude kolem mých kamarádů a dobrých známých. Všichni mi drží palce a já je nechci zklamat,“ říkal krátce před čtvrtečním večerním startem soutěže.

Nehoda Mikko Hirvonena během první etapy Finské rallyefoto: Právo/Radek Malina  

Před karambolem byl v čele

V prvním měřeném úseku zajel druhý čas. Na druhé i třetí erzetě byl Hirvonen nejrychlejší. V čele soutěže měl náskok 4,9 vteřiny na Nora Petera Solberga s C4 WRC. Největší rival Loeb rovněž s C4 WRC byl třetí a ztrácel 7,8 vteřiny. „Snad by mi ani nevadilo, kdybych jel jako první a musel čistit trať. Jel jsem rychle, ale mohl jsem být ještě rychlejší,“ hlásil Hirvonen před startem čtvrtého měřeného úseku soutěže.

Jenže druhý průjezd zkouškou Urria se mu stal osudný. Jde o legendární erzetu. Diváci zde spí ve stanech či karavanech mnohdy už od středy, aby měli dobré místo u trati. Jeden skok totiž střídá druhý. Piloti se svými speciály létají desítky metrů. Devět kilometrů po startu zkoušky Hirvonen při dopadu po jednom z mnoha skoků zřejmě poškodil řízení a následkem toho havaroval.

Nehoda Mikko Hirvonena během první etapy Finské rallyefoto: Právo/Radek Malina

Otočil se čtyřikrát přes střechu

„Když auto dopadlo na zem, začalo se točit. Otočil jsem se čtyřikrát přes střechu,“ popsal Hirvonen nehodu krátce po karambolu v servisu. „Byla to největší nehoda mého života,“ přiznal bez váhání Fin, který v sobotu oslaví třicáté narozeniny. „Přitom jsem se před nehodou cítil skvěle, auto perfektně fungovalo a já jsem doufal, že nás čeká perfektní víkend,“ naříkal Hirvonen.

Z rychlostní zkoušky ho stejně jako spolujezdce Jarmo Lehtinena dopravil do zázemí týmu v Jyväskylä vrtulník, oba pak následně zamířili do nemocnice na kontrolu, protože jejich Focus WRC připomínal jen hromadu nesourodého materiálu, k němuž byla přidělána kola. „Nemají žádné vážné zranění, ale odjeli na preventivní prohlídku,“ řekl Mark Wilford, mluvčí továrního týmu Ford.

Nehoda Mikko Hirvonena během první etapy Finské rallyefoto: Právo/Radek Malina

Kankkunen je už sedmý, dvě škodovky v elitní desítce

Do čela soutěže se tak posunul Petter Solberg. Vůz Hirvonena se totiž podařilo bleskově odklidit ke krajnici, kde závodníkům prakticky nepřekážel. „Ale byl jsem vážně šokován, když jsem viděl Mikkovo auto zničené,“ tvrdil norský pilot. V dalším průběhu soutěže se ale do čela prodrala dvojka Fordu Jari-Matti Latvala.

Ostře sledovaný veterán Juha Kankkunen se s Fordem dokázal protlačit na sedmou pozici a vede o sedm sekund před Kimim Räikkönenem, jehož skalp by rád získal. Dobře si ve Finsku vedou také vozy Škoda Fabia S2000. Jezdec továrního týmu Škoda Motorsport Juho Hänninen je po osmi odjetých erzetách devátý a Matti Rantanen uzavírá elitní desítku.

Martin Prokop s Fordem Fiesta S2000 je v kategorii SWRC pátý, celkově pak čtrnáctý. Romanu Krestovi s Mitsubishi Lancer patří 32. místo, Martin Semerád s totožným strojem je devětačtyřicátý. Soutěž ještě pokračuje dnes a zítra jedenácti měřenými úseky.

Finská rallye, osmý podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 8 rychlostních zkouškách
1. Latvala, Anttila (Nor./Ford Focus) 57:51,8, 2. P. Solberg, Patterson (Nor.,Brit./Citroën C4) +7,9, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) +20,7, 4. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) +31,8, 5. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) +31,8, 6. Wilson, Scott (Brit./Ford Focus) +2:06,5, 7. Kankkunen, Repo (Fin./Ford Focus) +2:39,8, 8. Räikkönen, Lindström (Fin./Citroën C4) +2:46,3, 9. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) +2:57,5, 10. Rantanen, Lukka (Fin./Škoda Fabia S2000)  +3:32,3, ...14. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) +4:38,2, 32. Kresta, Gross (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) +7:44,5, 49. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) +14:37,9.

Reklama

Související témata: