Hlavní obsah

Kankkunen může v klidu do důchodu, fracka z formule 1 seřezal

JYVÄSKYLÄ

Culil se jako malý klučina o vánočních svátcích. Žádný dárek přitom nedostal. Ale i tak byl jednapadesátiletý legendární Fin Juha Kankkunen v cíli Finské rallye, osmého podniku mistrovství světa, blahem bez sebe. Při jubilejním šedesátém ročníku slavné soutěže ve Fordu Focus WRC přitáhl k trati tisíce diváků, kteří by jinak nepřišli. A předsevzetí, že bude mezi deseti nejrychlejšími a současně porazí krajana Kimiho Räikkönena splnil do puntíku. Skončil osmý, přičemž bývalý pilot F1 dojel až ve třetí desítce.

Foto: Zdeněk Sluka

Pilot rallye Juha Kankkunen ve svém Fordu Focus

Článek

„Snil jsem o takovém výsledku, ale nebyl jsem si jistý, zda budu schopný udržet správné tempo,“ netajil Kankkunen, že před soutěží mluvil možná trošku do větru a chtěl rozdmýchat atmosféru. „Znáte to, vše je třeba brát s nadhledem. Rallye je taky přece velká show,“ smál se Kankkunen.

K soupeření na trati však přistupoval s maximální koncentrací. Na prvních pěti měřených úsecích zajížděl časy v druhé desítce. „Dostával jsem se pomalu do tempa. Hledal jsem optimální využití auta a také správné brzdné body,“ vysvětloval borec, který byl v minulosti čtyřikrát mistrem světa. „Rozhodně jedno z nejrychlejších zjištění bylo, že současné vozy jsou mnohem pohodlnější než ty v mojí éře,“ culil se Kankkunen.

Räikkönena přeskočil už v první etapě

Souboj s Räikkönenem pro něj začal vyznívat od osmé rychlostní zkoušky, kdy se posunul na sedmé místo a o jednadvacet let mladší krajan byl v tu chvíli osmý. Hned v první měřené zkoušce nedělní etapy se soutěž definitivně zlomila ve prospěch zkušené legendy.

Bývalý pilot formule jedna bojující nyní o vteřiny v Citroënu C4 WRC totiž v pravotočivé zatáčce vyletěl ven a zůstal viset v příkopu. Než ho diváci vytlačili, ztratil přes deset minut. „Pak jsem ztratil motivaci,“ mávl otráveně rukou Räikkönen. V cíli mu slabou náplastí bylo, že při porovnání časů na jednotlivých zkouškách s Kankkunenem neprohrál. Oba totiž soka porazili v devíti zkouškách, na jedné dosáhli shodného času.

„Pochopitelně jsem věděl, co Kankkunen před startem řekl. Ale nemělo smysl něco řešit. Rozhodující je pořadí v cíli. A tam jsme byli za ním,“ uznal porážku Kimi Räikkönen, jenž byl hodnocený jako čtyřiadvacátý.

Legendární Juha Kankkunen při Finské rallye 2010.foto: Zdeněk Sluka

Po příjezdu do cíle si přesto užíval stejně bouřlivého aplausu jako veterán Kankkunen. Možná i proto, že finská legenda právě s výjimkou bývalého formulového mistra světa neporazila nikoho z elity a za Sordem na pátém místě, znamenajícím pomyslný předěl výsledkovou listinou, zůstala o více než šest minut. Přesto byl z veteránů, kteří se za poslední roky do šampionátu vrátili. Jeho jen o méně slavní krajané Vatanen a Salonen při comebacku se stroji WRC skončili ve druhé desítce.

Mezi stromy je vzrušení stejné jako na okruhu

Image ani jednoho vystoupením na Finské rallye neutrpěla. Oba se totiž těší na severu Evropy popularitě až neskutečné. Räikkönen po přestupu z formule 1 sice neoslňuje výsledky a má pověst namyšleného fracka, přesto jde jeho kolekce oblečení na dračku. Prodejci v servisní zóně už v pátek odpoledne museli doplňovat zásoby kulichů a triček z kolekce Iceman, bundy a mikiny šly na dračku zrovna tak.

„Jsem rád, že jsem mohl jet doma. Během kariéry ve formuli 1 jsem takovou šanci nikdy neměl. Bylo fantastické startovat v elitní třídě v rodné zemi. Vím, že to zní zvláštně, ale zdejší tratě jsou blízké asfaltu, protože jsou po vyčištění strašně rychlé a kluzké,“ tvrdil Räikkönen.

„Já si působení v šampionátu neskutečně užívám. A snažím se učit. Jo, jistě není rallye tak rychlá jako formule jedna. Ale když jedeš sto šedesát mezi stromy, rozhodně necítíš o nic menší vzrušení než ve dvou stech na okruhu,“ prohodil třicetiletý Fin, který zatím nemá jasno o budoucnosti. „Budu muset brzy učinit zásadní rozhodnutí o své budoucnosti,“ prohodil stroze Räikkönen. Zdá se, že právě otázky k osudu jeho kariéry ho hodně unavují. „Rallye a formule jsou dva rozdílné světy. Ve formuli chodí každý s nosem nahoru. Svět automobilových soutěží je mnohem otevřenější a pestřejší,“ uvedl suše borec, který sám často odmítá rozhovory.

Do MS už se vracet nehodlá

I přes porážku se nakonec dočkal uznání i od ve Finsku uznávaného Kankkunena. Čtyřnásobný mistr světa, který je tváří mobilního operátora a petrolejové společnosti, našel pro krajana slova chvály. „Má mimořádný talent, vážně obrovský. Znovu o tom přesvědčil, když zajížděl velmi rychlé časy. Jenže prostě nemůžete neustále přesedat mezi vozy různých kategorií. Bude se muset rozhodnout pro jednu disciplínu,“ neodpustil si Kankkunen výchovné pokárání nad nerozhodností mladšího krajana.

Sám už se na scéně světové rallye objevit nehodlá. „Finsko bylo definitivně poslední. Vážně už nepojedu, i když musím říct, že jsem byl nadšený, když jsem registroval a také od známých slyšel, jak se fanoušci kvůli mě přesouvali mezi jednotlivými rychlostními zkouškami. Ale vážně končím. Už se budu věnovat jen rallye historických vozidel,“ prohlásil Kankkunen než naposledy zamával divákům tísnícím se kolem jeho vozu při výjezdu ze servisní zóny.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články