Hlavní obsah

Zlatý hattrick Prokop z Mekky rallye nemá, naděje na titul se ale nevzdává

Radek Malina (Jyväskylä)Právo

Mohl završit fantastickou sérii třech vítězství v řadě na legendární Finské rallye. Pro piloty v MS není prestižnější soutěže. Český pilot Martin Prokop v minulých dvou letech na severu Evropy kraloval kategorii juniorů. Letos snil s Fordem Fiesta S2000 o triumfu v kategorii SWRC. „Ale od začátku jsem si uvědomoval, že proti absolutní převaze jezdců ze Skandinávie bude úspěchem jakékoliv umístění v čele pořadí,“ přiznal v cíli jubilejního šedesátého ročníku soutěže Prokop, který nakonec skončil na čtvrtém místě ve své třídě.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop během Finské rallye.

Článek

Jste s výsledkem spokojený nebo spíše převládají rozpaky, že jste zůstal pod stupni vítězů?

Uchovali jsme šanci na zisk mistrovského titulu, což je důležité. Hned v průběhu páteční etapy jsme pochopili, že na první tři mít nebudeme. I když chvilku mi trvalo, než jsem se s tím smířil. I když přiznávám, že třeba u Sandella jsem velmi těžce překousl, že jsem za ním. Na to nejsem zvyklý.

Borci na stupních vítězů byli o tolik lepší?

Spíše byl problém ve mně. Určitě jsem totiž schopen jet rychleji a dosahovat lepších časů, než jsem měl v pátek. Zejména v zatáčkách jsem neměl správný rytmus. Člověk musí jet v transu, nesmíte moc přemýšlet. V juniorech jsem neměl z tratí takový respekt, dostal jsem se do potřebné euforie. Nyní se mi to nepodařilo.

Nedoufal jste v koutku duše po dvou triumfech v minulých letech přeci jen v lepší umístění?

Podíval jsem se ve čtvrtek po první zkoušce do výsledkové listiny. Šest jmen nahoru a velký zástup dolů mělo vlajku některé ze skandinávských zemí. Tohle je prostě jejich rajón. Já je mohl jen pozlobit. V juniorech už závody přerostly do takového tempa, že se takřka pravidelně několik lidí na každé rallye vybouralo. Tušil jsem, že hodně zajímavých okamžiků bude i tady. A přesně se to naplnilo. Bylo tu strašně moc vlčáků, kteří berou Finsko nesmírně prestižně. Vždyť pro ně je triumf v téhle soutěži víc než mistrovství světa. Berou tenhle závod jako Mekku rallye.

Martin Prokop během Finské rallye.foto: Zdeněk Sluka

Bylo pro vás hodně složité po letech s vozem specifikace S1600 přesednout na zdejších tratích do Fiesty S2000?

Věřte, že nejde o velkou změnu. Tady jede každé auto rychle. Snad jediný rozdíl je v tom, že i v pomalých zatáčkách jede Fiesta rychle, protože je to čtyřkolka.

Co jste říkal novému formátu soutěže, kdy s výjimkou čtvrteční divácké speciální zkoušky v lyžařském středisku bylo osmnáct měřených úseků vtěsnáno do dvou etap v průběhu pátku a soboty, tudíž jste porci více než tří set ostrých kilometrů museli zvládnout ve dvou dnech?

V pátek ráno se jelo šest hodin, odpoledne sedm. V sobotu jsme jeli sto šedesát měřených kilometrů. Náročnost byla obrovská. Nikdy se podobný formát nezkoušel. Ale nedalo se nic dělat. Já vše bral s nadhledem. Říkal jsem si, že se Finové chtějí u příležitosti šedesáti let zdejší soutěže v sobotu pobavit, a proto rallye zkrátili...

Ale nepředstavoval pro vás takový program problém?

Byli jsme připraveni z předešlých soutěží mistrovství světa. Český šampionát je ve srovnání se světovým sranda. Kolikrát si doma říkám, že bych ještě jel, protože se teprve dostávám do tempa. Ale byl jsem před Finskou rallye na týdenním soustředění v horách, kde jsem trénoval dvakrát či třikrát denně. Protože i pro mě je start ve Finsku prestižní a beru ho jako vrchol. Ale musím uznat, že při posledním přejezdu už jsem byl docela vyždímaný. Bavili jsme se s navigátorem Honzou Tománkem, že startovat na Dakaru musí být šílené. Prakticky nespat a tři týdny udržet koncentraci na stovkách kilometrů musí být peklo.

Díky zisku dvanácti bodů jste skočil na třetí místo průběžného pořadí. Na vedoucího Španěla Ponse ztrácíte šestadvacet bodů a oba vás ještě čekají tři soutěže. Věříte pořád v zisk titulu mistra světa?

Na asfaltu v Německu i ve Francii pojedu absolutně na hranici rizika. K poslednímu závodu chci jet tak, abych mohl vyhrát titul. Ještě zvažujeme, že uděláme změnu v programu a místo ve Velké Británii pojedeme o body v Japonsku.

Jak složité je pro vás po letech mezi juniory složité vyrovnat se situací, kdy jste v sezóně ještě nezískal ani jedno vítězství, na která jste přitom byl v předešlých sezónách zvyklý?

Jde o nepříjemnou situaci. Už bychom si rádi zase nějaký triumf připsali, protože jsme si na první místa trošku přivykli. Ale rozhodně se chybějícím triumfem neužíráme a určitě mě psychicky daná situace nehlodá. Třeba v Mexiku jsem skončil druhý a mohl jsem o vítězství bojovat. Jenže Pons jel fantasticky a prostě jsem se nechal porazit. Tam jsem poznal, že na výhru nemám. Teď mu budu chtít stejný pocit vrátit.

Reklama

Související témata: