Hlavní obsah

VIDEO: Už chci zase vítězit, hecuje se šampión Prokop

PRAHA

Úřadující mistr světa juniorů zatím marně čeká v letošní sezóně na vítězství v mistrovství světa. Právě probíhající Německá rallye má ukojit touhy Martina Prokopa. S Fordem Fiesta S2000 hodlá sedmadvacetiletý rodák z Jihlavy pobrat všech pětadvacet bodů za vítězství, aby mohl dál snít sen o druhém mistrovském titulu v řadě. Tentokrát v kategorii SWRC. „Nic není ztracené. Ti dva vpředu mají dobré skóre, ale já je proženu,“ slibuje Prokop, jemuž patří v průběžném pořadí třetí místo s 60 body. Druhý je Švéd Andersson s 68 body, v čele pak Španěl Pons s 86.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop během Finské rallye.

Článek

S jakými ambicemi jste vstoupil do Německé rallye?

Čtvrtým místem v posledním závodě světového šampionátu ve Finsku jsme udrželi šanci na titul. V Německu a ve Francii na asfaltových soutěžích budu hodně riskovat. Pojedu na hraně, abych vyhrál a získal maximální počet bodů.

Zatímco v minulých sezónách jste byl zvyklý vítězit, letos jste byl sice třikrát na stupních vítězů ze čtyř závodů, ale nikdy jste nevyhrál. Nestraší vás tato bilance?

Neužírám se tím. Ale je pravda, že jsme si na chuť vítězství zvykli a zase bychom ji rádi okusili. Nejlépe hned v Německu.

Martin Prokop při Finské rallye.foto: Zdeněk Sluka

Je pravda, že jste kvůli maximálnímu přísunu bodů změnil program šampionátu a místo Britské rallye v závěru šampionátu jste jako bodovaný podnik zvolil závod v Japonsku?

Ano. Jde samozřejmě o riziko a při posledním podniku mistrovství budu trošku odsouzený do role pozorovatele, který nemůže nic ovlivnit, ale je to tak.

Budou zbývající soutěže vašimi posledními za volantem Fiesty S2000?

V příští sezóně bych rád přesednul do elitní kategorie WRC. Jsme v kontaktu s Fordem. Šéf týmu Malcolm Wilson bude mít k dispozici deset vozů k pronájmu. Už jsme vedli jednání a doufám, že všechno dobře dopadne. Samozřejmě je trošku otazník cena. Nikdo v tuhle chvíli pořádně netuší, za kolik nová auta budou.

Znamená to, že vás současný vůz omrzel?

Ale vůbec ne. Pořád mě Fiesta S2000 strašně baví. Závodění s ní mě naplňuje. Ale nadešel čas pro změnu. Jel jsem skoro šedesát závodů v mistrovství světa, zkušenosti jsem už posbíral. Uřídil bych „velké“ auto. Už nemám čas otálet s přestupem mezi elitu.

Takže máte pocit, že vám ujíždí vlak?

Do dvou let musím jezdit s nejlepšími. Když zvážím svůj věk, musím prostě povýšit. Teď je ideální čas. Všichni budou mít nová auta. Smažou se rozdíly. Kdybych přesednul do současného auta WRC, těžko bych ty nejlepší dohonil, protože jsou prostě zvyklí řídit rychlejší vozy. Ale s novými stoji podle nadcházejících pravidel budu schopný držet krok s úplnou špičkou. Jsem o tom přesvědčený.

Nezkoušel jste oslovit jiné automobilky?

K Fordu máme nejblíže. Samozřejmě zkoušíme všechny cesty. Ale třeba na Mini je obrovská tlačenice. Přetlak jezdců ze Skandinávie je obrovský. A ať už jde o Fina, Nora či Švéda, všichni pořád představují větší tahák než jezdec z Česka.

Reklama

Související témata: