Hlavní obsah

Elita IRC je ve Zlíně kompletní a připravena na Barum rallye

Radek MalinaPrávo

Dvě stě šedesát pět tisíc! Tenhle fantastický počet fanoušků navštívil v loňském roce Barum rallye, nejslavnější automobilovou soutěž v Česku. Jubilejní čtyřicátý ročník, který odstartuje ve Zlíně dnes večer, podle všech odhadů loňský rekord překoná. Závod se totiž jede jako devátý díl Intercontinental rallye challenge a na startu nechybí nikdo z elity. Ba co víc, do sedmnácti rychlostních zkoušek vyrazí sedmadvacet vozů S2000, což je světový rekord. Nikdy v minulosti tolik závodních speciálů v jedné soutěži nejelo!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 na jedné z rychlostních zkoušek Rallye Bohemia, kterou vyhrál.

Článek

„Tahle rallye je strašně těžká. A letos její náročnost umocňuje neuvěřitelně nabitá startovní listina,“ říká Juho Hänninen, finský dravec ve službách Škody Motorsport, který je momentálním lídrem šampionátu.

Jeho start je jedním z největších lákadel. Vždyť tenhle devětadvacetiletý rodák z Punkaharju po loňské rozpačité sezóně letos ve Fabii S2000 září. Kromě sedmi umístění na stupňích vítězů v Intercontinental rallye challenge si připsal i triumf v závodě mistrovství světa třídy SWRC v rodném Finsku, kde byla neuvěřitelná konkurence.

„Tenhle triumf mi dodal hodně síly. Atmosféra byla elektrizující. A já doufám, že stejně silný budu i ve zbývajících závodech roku. I tady ve Zlíně,“ neleká se borec odkojený šotolinou asfaltového závodu.

Fanoušky pochopitelně táhne do Zlína nejen Hänninen, ale kompletní účast továrního týmu. Vždyť Jan Kopecký bude obhajovat loňské vítězství. Navíc se v případě triumfu může zapsat do historie jako teprve pátý jezdec, jenž soutěž ovládl třikrát.

Tlak si nepřipouštím, říká Kopecký

Na specifickém rozbitém a hodně uskákaném asfaltu by měl těžit ze zkušeností, které tady posbíral v minulých startech. „Vůbec se nestresuji a žádný tlak si nepřipouštím. Konkurence je obrovská a prostě nelze tipovat vítěze,“ usmívá se český závodník, jenže je druhý v průběžném pořadí a ztrácí sedm bodů.

Nechybí prakticky nikdo z elitních jezdců. Ano, samozřejmě ve Zlíně nepojede fenomenální Francouz Loeb či vicemistr světa z minulých dvou let Fin Hirvonenen či jeho krajan a týmový parťák z Fordu Latvala. Ale jinak? Hänninen byl při závodě MS ve Finsku osmý v absolutním pořadí. „Tři zmínění piloti jsou ještě o jeden stupínek výše, ale jinak se jezdci v šampionátu IRC mohou měřit s kýmkoliv,“ míní Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport.

Kresta se zapůjčeným vozem

Právě obrovská vyrovnanost je dalším z taháků pro vděčné fanoušky. A k tomu ještě strhující boj o titul českého šampióna. Valoušek s Fabií S2000 má náskok pouhých šesti bodů před Pechem pilotujícím Mitsubishi Lancer Evo IX. A za nimi číhá Kresta, ztrácející na lídra domácího mistrovství dvaadvacet bodů a ve snaze vyrvat sokům trumfy z rukou pilotující ve Zlíně poprvé v sezóně Fabii S2000, kterou si půjčil od kamaráda Tlusťáka.

Ten pojede pro změnu v Krestově Peugeotu 207 S2000, tudíž startovní pole nijak neutrpělo. Celkem by mělo do první zkoušky vyrazit 27 vozů specifikace S2000. Dosavadním maximem bylo čtyřiadvacet těchto strojů minulý rok v San Remu a letos při Ypres rallye v Belgii.

Není divu, že organizátoři už na dnešní speciální divácké zkoušce startující ve 21:15 hodin očekávají v ulicích Zlína pětadvacet tisíc fanoušků. Boj o vteřiny za tmy na desetikilometrové trati, do níž vyrazí posádky v obráceném pořadí, nabídne strhující podívanou. Stejně jako celá rallye.

Hvězdy 40. ročníku Barum rallye
Juho Hänninen (Finsko), Škoda Fabia S2000
Llídr šampionátu IRC, letos vyhrál rallye na Sardinii a v Argentině.
Jan Kopecký (Česko), Škoda Fabia S2000
Obhájce triumfu ve Zlíně, vítěz závodu na Kanárských ostrovech. Bývalý český šampión.
Kris Meeke (Velká Británie), Peugeot 207 S2000
Loňský šampión seriálu IRC, triumfoval v Brazilské rallye.
Andreas Mikkelsen (Norsko), Ford Fiesta S2000
Jednadvacetiletý severský playboy je nejmladším závodníkem, který kdy bodoval v MS. Jeho „trenérem“ je dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm.
Bryan Bouffier (Francie), Peugeot 207 S2000
Dvojnásobný mistr Polska. Tovární pilot Peugeotu.
Roman Kresta (Česko), Škoda Fabia S2000
Čtyřnásobný český mistr, bývalý pilot továrního týmu Ford, první Čech pyšnící se vítězstvím v rychlostní zkoušce v MS.
Guy Wilks (Velká Británie), Škoda Fabia S2000
Dvojnásobný britský šampión, vítěz pěti závodů juniorského MS.
Freddy Loix (Belgie), Škoda Fabia S2000
Vítěz soutěží IRC v Belgii a na Madeiře. Bývalý pilot továrních týmů Mitsubishi, Peugeot či Hyundai. Vyhrál 34 erzet v MS.

Reklama

Související témata: