Hlavní obsah

Loprais míří na Silk Way Rally s tisícovkou koní

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

Loprais Tatra Team se chystá na start Silk Way Rally s novou výrazně vylepšenou Tatrou Dakar EVO Silk. „Motor má konečně výkon tisíc koní, což pro nás byla taková magická hranice. Navíc jsme pečlivým hledáním váhových rezerv auto odlehčili o nějakých 600 kilogramů,“ řekl necelý týden před odjezdem do Ruska pilot Aleš Loprais.

Foto: Loprais.cz

Speciál Tatra pro letošní Rallye Dakar

Článek

V čem je tatra pro Silk Way Rally jiná než ta, s níž jste jeli v lednu Dakar?

Motor má konečně výkon tisíc koní, což pro nás byla taková magická hranice. Navíc jsme pečlivým hledáním váhových rezerv auto odlehčili o nějakých 600 kilogramů. Samozřejmě těch vylepšení je mnohem víc.

Co vám ukázaly testy?

Potěšily nás všechny. Ukázaly, že jsme udělali zase obrovský kus práce a posunuli se dopředu. Jsme výrazně rychlejší.

Kdy vyrazíte do Ruska?

Z Frenštátu startujeme v noci 6. září. Nyní už vlastně jen balíme, kontrolujeme, dolaďujeme detaily. V závodním speciálu se mnou jedou Milan Holáň a Jaro Miškolci. Doprovázet nás bude jeden kamión a jedno osobní auto. Pojedeme po vlastní ose přes Polsko, Litvu a Lotyšsko do Ruska a nahoru do Petrohradu.

Speciál Tatra pro letošní Rallye Dakarfoto: Loprais.cz

Jaká bude letos na Silk Way Rally konkurence?

Mezi kamióny tradičně větší než na Dakaru. Všechny týmy přijedou s vylepšenými vozy. Kamaz postavil flotilu nových speciálů.

Na co si troufáte?

Loni jsme skončili třetí a letošní cíl není o nic nižší. Chceme na stupně vítězů. Nemůžeme se rovnat technicky a vůbec už ne finančně továrním týmům. My jsme ale malý tým s obrovským srdcem. Jsme Lopraisové z Valašska a nikdy nic nevzdáváme.

Proč soutěž končí v Soči?

Soutěž má obrovskou podporu ruské vlády, která ji využívá i k propagaci zimní olympiády 2014 v Soči. Smlouva s organizátory je podepsána na pět let a soutěž musí skončit vždy v pořadatelském městě olympiády. Trať je samozřejmě jiná, než loni, ale o tatarské stepi a další náročné úseky nepřijdeme. V Petrohradu se startuje 11. září, cíl v Soči bude 18. září.

Speciál Tatra pro letošní Rallye Dakarfoto: Loprais.cz

Už máte hotovou slibovanou tatru pro nový ročník Dakaru, která by měla být, jak jste říkali, na úrovni nejlepších speciálů?

Tatra, s níž jedeme do Ruska, je mezistupněm. Použili jsme osvědčené prvky z té dakarské a zkoušíme nové, které chceme použít v tatře pro Dakar 2011. Ta by měla být skutečně vývojově krokem dopředu. Samozřejmě konkurence nespí, všichni jdou dopředu. Kamaz dokonce postavil úplně nové speciály. Ale náš nový vůz by jim měl stačit. Neslibovali jsme něco, co by bylo nemožné, i když pochopitelně nemáme šanci konkurovat továrnám, které mohou do vývoje a přípravy vozů dát o desítky miliónů víc než my. Kamaz i o stovku miliónů.

Do Jižní Ameriky na Dakar pojedete opět s jedním speciálem?

Máme už dva ostré vozy a třetí se staví. Ten náš nový by měl být bombou. Jsme připraveni poskytnout vůz zájemci, tedy kvalitnímu řidiči, který by si auto pronajal. Dokážeme ho na Dakaru zabezpečit technicky, ale finančně opravdu ne. My jsme rádi za každého partnera, který nám finančně pomůže.

Reklama

Související témata: