Hlavní obsah

V Japonsku vyhrál Ogier, Loeb ještě sedmý titul slavit nemůže

Japonskou rallye vyhrál Francouz Sébastien Ogier s citroënem a oddálil mistrovské oslavy svého krajana Sébastiena Loeba, který je však tři závody před koncem šampionátu stále velmi blízko sedmému titulu za sebou.

Foto: ČTK/AP

Sébastien Ogier s navigátorem Ingrassiou ve voze Citroen C4 WRC.

Článek

Ogier vyrážel do závěrečné etapy Japonské rallye až z třetího místa, ale těžil z potíží svých soupeřů. Nor Petter Solberg měl technické problémy s řízením v 23. rychlostní zkoušce a nakonec zaostal za předloňským juniorským mistrem světa o 15 sekund. Také druhý muž po sobotní části Fin Mikko Hirvonen doplatil na problémy svého fordu a desátý díl mistrovství světa dokončil až jako šestý.

Český jezdec Martin Prokop s vozem Ford Fiesta se posunul na desátou příčku a v hodnocení kategorie S-WRC obsadil druhé místo. Díky tomu se bodově dotáhl na lídra průběžného pořadí Španěla Xaviho Ponse.

Úřadující šestinásobný šampion Loeb má po pátém místu v Japonsku v průběžném pořadí na Ogiera náskok 43 bodů. Další titul může oslavit už při následující Korsické rallye začátkem října.

Ogier si připsal druhý triumf v sezoně i v kariéře po květnovém vítězství v Portugalsku. "Je to vážně ohromné, jsem hrozně šťastný. Jel jsem tady poprvé a věděl jsem, že to nebude lehká rallye. Nemám rád tyhle drsné úseky, ale rychle jsem si zvykl a našel rytmus," uvedl šestadvacetiletý Francouz.

Solberg šel do poslední etapy s těsným náskokem 3,7 sekundy a doufal, že by mohl oslavit první vítězství po pěti letech. I když sváděl úspěšný souboj s nemocí, zradila ho technika. "Vůbec jsem si nemyslel, že bych na tom s tou horečkou mohl být tak dobře. Na začátku rallye mi bylo hrozně. Nakonec to vypadalo slibně, ale bohužel jsme měli potíže s autem," posteskl si mistr světa z roku 2003.

Svou první Japonskou rallye nedokončil bývalý světový šampion formule 1 Kimi Räikkönen. Finský jezdec v úvodním úseku poslední etapy vyletěl se svým citroënem z trati. Po dvou etapách byl průběžně osmý.

Japonská rallye, 10. díl mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) 3:10:26,4, 2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) -15,7, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -26,0, 4. Sordo, Vallejo (Šp./Citroën C4) -35,2, 5. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -53,3, 6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1,13:5, ...10. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta) -15:20,8.
Průběžné pořadí MS (po 10 z 13 soutěží): 1. Loeb 201 b., 2. Ogier 158, 3. Latvala 132, 4. P. Solberg 118, 5. Sordo 107, 6. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 94, ...18. Prokop 3.
Pořadí týmů: 1. Citroën Racing 345 b., 2. Ford 250, 3. Citroën Junior Team 183, 4. Stobart-Ford 130, 5. Munchi's Ford 46.
Pořadí S-WRC (po 8 z 10 soutěží): 1. Pons (Šp./Ford Fiesta) 96, 2. Prokop 96, 3. Ketomaa (Fin./Ford Fiesta) 83.

Reklama

Související témata: