Hlavní obsah

Loprais svlékl pneumatiku a bloudil

VOLGOGRAD/PRAHA

Po výborném pondělním výkonu dostal Aleš Loprais za volantem speciálu Tatra v úterní čtvrté etapě Silk Way Rally tvrdý úder. Hledáním průjezdního bodu na trati mezi Lipetskem a Volgogradem a problémem s pneumatikou ztratil více než půl hodiny, takže ho v etapě předjelo šest továrních Kamazů a Němec Echter s vozem MAN.

Foto: loprais.cz

Tatra Aleše Lopraise při Silk Way Rally.

Článek

„Čtvrtou etapu, jejíž rychlostní zkouška měřila 302 kilometrů, jsme rozjeli velmi dobře. Bohužel jsme udělali navigační chybu, na kterou navázala další a spoustu minut jsme hledali průjezdní bod. Aby té smůly nebylo málo, tak jsme mimo pistu zapadli do písku, svlékli při tom pneumatiku a než jsme se znovu rozjeli, utekla drahocenná půlhodina,“ napsal Aleš Loprais pro Právo a Sport.cz.

„Na Dakaru i Silk Way Rally se takové věci stávají. Je to škoda, protože ztráta na stupně vítězů nebyla tak velká. Teď jsme na tom hůř. Zkrátka v úterý pro nás ta Hedvábná stezka, kterou má tahle soutěž v názvu, byla všechno, jenom ne hedvábná... Ale pereme se dál. Ještě zbývají čtyři etapy a stát se může ledacos, i když to rozhodně nevypadá, že by mělo zkapat hned šest továrních Kamazů,“ dodal Loprais.

Etapu z Litepska do Volgogradu vyhrál Rus Firdaus Kabirov s jedním z nových speciálů Kamaz a za ním se seřadily další dva stroje z kazaňské automobilky. Jediný, kdo jim šlapal na paty byl Němec Franz Echter se speciálem MAN. Loprais klesl celkově na osmou příčku a má na prvního téměř hodinovou ztrátu.

V kategorii osobních automobilů vládnou suverénně vozy VW Touareg. V úterý byl nejrychlejší Jihoafričan Giniel De Villiers, který se o celkové vedení přetahuje s týmovým kolegou, dvojnásobným mistrem světa v rallye Španělem Carlosem Sainzem. I přes technické problémy pokračuje v soutěži s obrovskou ztrátou Čech Peter Mikula s Toyotou Land Cruiser.

Výsledky 4. etapy (Lipetsk-Volgograd, 302 km RZ)
Kamióny: 1. Kabirov 3:35:51 h., 2. Nikolajev +2:50 min., 3. Čagin (vš. Rus., Kamaz) +2:56, ...8. Loprais (ČR, Tatra) +38:57 min., celkově: 1. Kabirov 8:57:39, 2. Čagin +12:45, 3. Nikolajev +16:51, ...6. Loprais +54:18.
Osobní automobily: 1. De Villiers (JAR) 3:10:39, 2. Sainz +2:54, 3. Al Attija (Kat., vš. VW) +6:33, ...25. Mikula (ČR, Toyota LC) +3:17:23, celkově: 1. De Villiers 7:47:23, 2. Sainz +1:35, 3. Al Attija +6:33, ...28. Mikula +11:12:26.

Reklama

Související témata: