Hlavní obsah

Loprais uštval Němce Echtera

ASTRACHAŇ/PRAHA
Aktualizováno

Středeční pátá etapa Silk Way Rally z Volgogradu do Astrachaně přinesla pro českou posádku Aleše Lopraise na speciálu Tatra 815 posun v celkovém pořadí. Na prašné trati doslova uštval MAN Němce Franze Echtera a posunul se na celkové páté místo za kvarteto továrních kamazů.

Článek

„Dnešní měřený úsek 446 kilometrů byl jednoznačně zatím nejtěžší etapou závodu. V první části jsme měli opět navigační potíže a ztratili jsme minimálně patnáct minut. To je škoda, protože bychom útočili i na kamazy z vedoucího kvarteta. Od třetí příčky nás teď dělí necelých osmnáct minut,“ napsal Aleš Loprais pro Právo a Sport.cz.

Když se vrátil do správného směru, nastalo další utrpení. „Polykali jsme spoustu prachu za vozy, které jely v tu chvíli před námi. Za jedním kamiónem MAN jsme jeli čtyřicet minut a nebyla šance ho předjet. Sotva jsme se před něj dostali, jel před námi Španěl Vila Roca s ivekem. Je to výborný parťák, ale nepříjemný soupeř. Udělal jsem hodně riskantní manévr, abych se dostal před něj. To se mi povedlo,“ popisoval dramatickou situaci valašský řidič.

Hned se pustil do stíhání Franze Echtera, jehož MAN jako jediný stačí kamazům. „Podařilo se nám ho doslova uštvat. Smázli jsme jeho náskok a dostali se před něj. Zítra se pokusíme zaútočit na kamazy, které nemají takový náskok. Stupně vítězů jsou pořád reálné, ale už nesmíme chybovat,“ dodal Loprais.

O celkové prvenství bojují už jen Firdaus Kabirov a Vladimír Čagin. Další kamazy jim kryjí záda. Ve zbývajících třech etapách lze těžko předpokládat, že dojde u kazaňských speciálů k nějakému hromadnému kolapsu.

V kategorii osobních automobilů zase vládnou tovární VW. Ve středu byl nejrychlejší dvojnásobný mistr světa v rallye Španěl Carlos Sainz a vede i celkově. Jeho největší soupeř Jihoafričan Giniel De Villiers měl technické problémy a do cíle nedojel. Toyota Čecha Petera Mikuly podle informací pořadatelů také zůstala stát na trati.

Výsledky 5. etapy (Volgograd-Astrachaň, 446 km RZ) - kamióny: 1. Čagin 5:30:32 h., 2. Kabirov +4:22 min., 3. Nikolajev (vš. Rus., Kamaz) +5:14, ...5. Loprais (ČR, Tatra) +23:00 min., celkově: 1. Kabirov (Rus., Kamaz) 14:32:23, 2. Čagin +8:23, 3. Nikolajev +17:43, ...5. Loprais +1:12:56 h.

Osobní automobily: 1. Sainz (Šp.) 4:55:38, 2. Miller (USA) +4:19, 3. Al Attija (Kat., vš. VW) +10:43, celkově: 1. Sainz 12:44:36, 2. Al Attija +15:41, 3. Miller +41:14.

Reklama

Související témata: