Hlavní obsah

Valoušek a Pech se v Příbrami utkají o český rallyeový titul

PŘÍBRAM

Pavel Valoušek nebo Václav Pech. Až v posledním závodě v Příbrami se rozhodne o držiteli letošního titulu mezinárodního mistra České republiky v automobilových soutěžích. Lepší výchozí pozici má před Rallye Příbram Valoušek, na nějž Pech ztrácí čtrnáct bodů. Třetí Roman Kresta je již ze hry o celkové prvenství, a je tak jisté, že loňský titul neobhájí.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek za volantem vozu Škoda Fabia S2000

Článek

Souboj Valouška s Pechem je také kláním dvou koncepcí. Valoušek jede s nejnovější verzí vozu Škoda Fabia S2000 a s podporou mladoboleslavského továrního týmu, Pech s produkčním mitsubishi ve svém privátním týmu.

Oba jezdce dělí v průběžném pořadí 14 bodů, skutečný rozdíl však je větší. Do konečného hodnocení se započítává šest ze sedmi výsledků, nejhorší se škrtá. Valouškovým minimem je zatím devět bodů z Bohemia rallye, Pech získal nejméně - 16 bodů - na Šumavě.

"Je napínavé, ale zároveň fantastické, jak vyrovnaný letošní ročník šampionátu je," uvedl Valoušek v oficiální týmové zprávě.

Dobře si ale uvědomuje, že kdyby zbytečně nechyboval v závěru Bohemia rallye, mohl by už nyní prakticky slavit. "Mohl jsem mít lepší výchozí pozici a tím pádem i klidnější spaní. Ale to je sport. O titul se poperu," řekl Valoušek, jenž na Mladoboleslavsku odstoupil tři erzety před koncem z třetího místa. Z Čechů byl ale nejlepší.

Zatímco Valoušek usiluje o svůj premiérový titul, zkušenější Pech jich má ve své sbírce už pět. A před startem v Příbrami se rozhodně nevzdává. "Pavel nám sice v celkovém hodnocení v minulém závodě ve Zlíně trochu odskočil, ale nic není rozhodnuté. Budeme bojovat a svou kůži rozhodně neprodáme lacino," uvedl Pech.

Na nadcházející soutěž má velmi dobré vzpomínky. Vyhrál zde již pětkrát včetně posledních čtyř ročníků. "Příbramskou soutěž mám hodně rád, protože to je naše skoro domácí rallye. Líbí se mi zdejší tratě, které jsou místy hodně technické, a znovu se tady pojede část soutěže v noci, což k rallye určitě patří," dodal plzeňský pilot.

Dvaatřicátý ročník Rallye Příbram odstartuje v pátek odpoledne, posádky čeká ve dvou etapách šestnáct rychlostních zkoušek o celkové délce 170 km. Vítěz soutěže a nový mistr bude znám v sobotu kolem 17. hodiny.

Průběžné pořadí MMČR:
1. Valoušek (Škoda Fabia S2000) 211, 2. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 197, 3. Kresta (Peugeot 207 S2000) 142, 4. Tarabus (Ford Fiesta S2000) 118, 5. Peták (Peugeot 207 S2000) 47, 6. Arazim (Mitsubishi Lancer EVO IX) 46.

Reklama

Související témata: