Hlavní obsah

Hänninen si druhým místem na San Remu zajistil titul v IRC

SAN REMO

Finský pilot ve službách továrního týmu Škoda Motorsport Juho Hänninen si s předstihem zajistil titul šampióna v seriálu Intercontinental Rallye Challenge. Stačilo mu k tomu druhé místo na Rallye San Remo. Dva závody před koncem mistrovství má Hänninen náskok 11 bodů na druhého Jana Kopeckého, který již nebude mít reálnou šanci jej dostihnout.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 - ilustrační foto.

Článek

Vedení Škody totiž neplánuje, že se tým představí v obou zbývajících závodech šampionátu v plném složení. Český člen mladoboleslavského týmu byl v Itálii šestý.

"Jsem nesmírně šťastný. Po pátečním prvním dnu, kdy jsme byli trochu opatrnější ve volbě pneumatik na závěrečné, nejdelší erzetě, by mne ani nenapadlo myslet na tak skvělé umístění. Trať tady je velmi náročná, soupeři měli problémy, my jsme však jeli konzistentně a dnes dokonce velmi zrychlovali," uvedl Hänninen v oficiální tiskové zprávě týmu.

Populární soutěž, která byla v letošním roce kvůli nestálému počasí velmi náročná, vyhrál domácí Paolo Andreucci, za kterým Hänninen zaostal jen o 4,4 vteřiny. Třetí byl další pilot Škody Freddy Loix, jenž si upevnil bronzovou pozici v průběžném pořadí seriálu IRC.

Již v předchozím závodě ve Zlíně si Škoda zajistila celkový triumf v hodnocení značek, IRC se jí tak letos podařilo zcela ovládnout. Piloti vozů Fabia S2000 vyhráli pět z deseti rallye, navíc ve všech byli na stupních vítězů.

"Po zisku titulu ve značkách jsme dosáhli dalšího významného cíle, titulu v hodnocení jezdců, ke kterému naší finské posádce a všem členům týmu srdečně blahopřeji," uvedl šéf mladoboleslavského týmu Michal Hrabánek

Kopecký přišel o šanci na lepší výsledek v poslední rychlostní zkoušce páteční etapy, kdy ztratil více než minutu. Nakonec jej v cíli od Andreucciho dělily téměř dvě minuty.

"Byl to pro nás složitý víkend, ale jsme v cíli, takže jsme spokojeni," řekl Kopecký, jenž měl od začátku problém dostat se do správného rytmu a přizpůsobit se podmínkám. "Loni jsem tady udělal chybu hned na začátku, proto jsme letos začali opatrněji a nechtěli riskovat. Necítil jsem se tady ale dobře, nesrovnal jsem se správně s přilnavostí trati," přiznal osmadvacetiletý český pilot na oficiálních internetových stránkách šampionátu.

Rallye San Remo, desátý díl seriálu Intercontinental rallye challenge:
1. Andreucci, Andreussiová (It./Peugeot 207 S2000) 2:35:32,7, 2. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) -4,4, 3. Loix, Miclotte (Belg./Škoda Fabia S2000) -34,1, 4. Meeke, Nagle (Brit./Peugeot 207 S2000) -38,3, 5. Rossetti, Chiarcossi (It./Fiat Grande Punto S2000) -1:21,0, 6. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia S2000) -1:59,9.
Průběžné pořadí IRC (redukované body): 1. Hänninen 58, 2. Kopecký 47, 2. Loix 36.

Reklama

Související témata: