Hlavní obsah

VIDEO: Roztomilé autíčko s mistrovskými ambicemi. Mini v Paříži odhalilo WRC speciál

PRAHA/PAŘÍŽ

Jednou z hojně obletovaných novinek pařížského autosalónu je zbrusu nový rallyeový speciál Mini. Koncern BMW jej slavnostně představil ve čtvrtek - v den otevření tradičního autosalonu - a s vírou, že žhavá novinka naváže svými výsledky na slavné chvíle modelu Mini Cooper S v 60. letech. Současně byla představena první akvizice týmu: podle očekávání se jí stal britský pilot Kris Meeke.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ostře sledovaná novinka pařížského autosalónu - Mini Countryman WRC.

Článek

Mini absolvuje s upraveným modelem Countryman v příští sezóně omezený počet podniků, v roce 2012 už chce být plně konkurenceschopným týmem. Novou čtyřkolku, podle nových regulí vybavenou šestnáctistovkou s turbodmychadlem, bude připravovat britská společnost Prodrive, která se může pochlubit třemi jezdeckými a týmovými tituly z let 1990-2008, kdy vypiplala k dokonalosti vozy Subaru.

„Tenhle projekt je opravdu srdeční záležitost. Mini je kultovní značkou, která v minulosti zanechala v motorsportu nesmazatelnou stopu. Je pro nás nesmírnou ctí, že u návratu Mini do rallye budeme,“ komentoval ostře sledovanou premiéru šéf Prodrivu David Richards.

Timo Mäkinen a Paul Easter vyhráli s vozem Mini Cooper v roce 1965 Rallye Monte Carlo.foto: repro Sports Car Digest

Roztomilé autíčko bodovalo v rallye v 60. letech, kdy s přispěním es jako Timo Mäkkinen, Paddy Hopkirk či Rauno Aaltonen mimo jiné vyhrálo třikrát slavnou Rallye Monte Carlo. „Světový šampionát je vrcholem rallye a představuje ideální možnost ukázat sportovního ducha naší značky. Vývoj jede podle plánu a příprava na mistrovství světa je v plném proudu,“ prohlásil v Paříži člen představenstva koncernu BMW Ian Robertson.

Podle Richardse se bude tým snažit dosáhnout v příštím roce takové úrovně, aby byl v další sezóně vážným kandidátem na titul. „Příští sezóna bude hlavně o sběru dat a zkušeností, abychom na startu roku 2012 mohli vlétnout do seriálu jako rovnocenná konkurence. Čeká nás perný úkol. Malé cíle si ale nedáváme. Chceme s pomocí Mini opět vyhrát šampionát,“ doplnil zkušený automobilový závodník i manažer.

Mini je prvním nováčkem přihlášeným do nové éry světové rallye, v níž už není místo pro stávající elitní dvoulitry. Start v příští sezóně již potvrdily také v posledních letech dominující automobilky Citroën a Ford, které nasadí nové modely DS3 WRC, resp. Fiesta WRC.

Reklama

Související témata:
Autosalon