Hlavní obsah

VIDEO: Test nového Mini WRC v Portugalsku

PRAHA

Světový šampionát v rallye sice ještě čeká finále ve Španělsku a Walesu, přípravy na nový ročník seriálu, v němž po třinácti letech nebudou startovat vozy stávající specifikace WRC, jsou již ale v plném proudu. Podívejte se na video z prvních testů nového Mini WRC, které se mezi soutěžáckou elitu vrací po 40 letech.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ostře sledovaná novinka pařížského autosalónu - Mini Countryman WRC.

Článek

Mini svůj speciál vycházející z modelu Countryman poprvé otestovalo v portugalském Ponte de Lima. Za volantem se postupně vystřídali bývalý pilot MS a vítěz pěti světových podniků Markko Märtin z Estonska, již potvrzený jezdec Mini po příští sezónu Kris Meeke z Velké Británie a finský závodník, dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm, o němž se spekuluje jako o druhém jezdci Mini.

„Už se nemůžu dočkat, až se do toho vrhneme naostro. Musím přiznat, že angažmá v Mini je jako splnění dětského snu,“ rozplýval se Meeke, jemuž se v letošní sezóně nepodařilo obhájit titul v seriálu IRC. „Mistrovství světa je absolutním vrcholem. Budeme se hodně učit, i když si myslím, že na startu nebudeme mít takový handicap. I ostřílení jezdci si budou muset zvykat na auta nové specifikace,“ podotkl jednatřicetiletý jezdec.

Světový šampionát se po třinácti sezónách výrazně mění. Snaha o snížení nákladů na účast v seriálu přinesla konec vyšperkovaných dvoulitrů WRC. Budoucností světové rallye jsou vozy s pohonem všech čtyř kol a motory o objemu 1600 ccm s turbodmychadlem. Novém modely vedle Mini již představili také dva hlavní konkurenti posledních let Citroën a Ford.

Reklama

Související témata: