Hlavní obsah

Nejrychlejší farmář za volantem sní o rodině

PRAHA

Měl být farmářem. Má titul bakaláře z lesnictví. Přesto se pro milovníka přírody stal profesí svět motorů. A daří se mu královsky! Finský pilot ve službách Škody Motorsport Juho Hänninen je totiž pro letošní sezónu jistým mistrem Intercontinental Rallye Challenge.

Foto: Škoda Auto

Finský pilot Juho Hänninen na trati Rallye Azory

Článek

Ve Skotsku, kde se od pátku do neděle jede předposlední díl šampionátu, se poprvé může pyšnit titulem. Ale nečekejte nabubřelá prohlášení. „Bylo by fajn vyhrát na oslavu celkového triumfu, ale taktiku určím po poradě s týmem,“ držel se při zemi 29letý rodák z Punkaharju.

„Nemám rád publicitu. Doma na farmě jsem úplně odtržen od světa,“ netajil, že nejlépe je mu v rodném městě. Přitom by mohl nosit nos nahoru. Postupně sbíral řadu vítězství doma i ve světě. Už před třemi lety byl vicemistrem světa produkčních vozů.

Titul IRC s Fabií S2000 jen potvrdil, že patří do skupiny výjimečných pilotů z Finska. Vždyť v minulosti titul v elitní třídě WRC získali Kankkunen, Vatanen, Mäkinen, Grönholm i jiní. Stejně tak v F1 mají korunu šampióna Rosberg, Häkkinen či Räikkönen, s nímž se nyní potkává v rallye. Při letošním vítězství v kategorii SWRC ve Finské rallye krajana porazil, byť startoval se slabším vozem. „Kimimu chybějí zkušenosti. Ale bude lepší,“ zastal se slavnějšího borce.

Do budoucna před sebou má dvě výzvy. „Časem určitě bude jen jeden šampionát. Ať bojuju v jakémkoliv, chci ho vyhrát,“ naznačil, že by životopis rád vyšperkoval primátem z MS.

Není přitom vyloučeno, že příště už bude šampiónem jako otec. Přiznává, že kromě rozpisů tratí se mu do hlavy stále častěji vkrádají myšlenky na manželství i založení rodiny. „Je to pochopitelné, protože přece jen cítím, že nemládnu. S mým zaměstnáním to bude obrovská výzva,“ culil se Hänninen před startem Skotské rallye.

Reklama

Související témata: