Hlavní obsah

VIDEO: Před korunovací si Loeb klestil cestu šílícím davem

PRAHA

Navždy bude závodní pilot Sébastien Loeb zapsán zlatým písmem v dějinách motorsportu. Posbíral všechny možné i nemožné rekordy. Když však s Citroënem C4 WRC při nedávné Francouzské rallye zpečetil poslední titul světového šampióna, už sedmý v řadě, ve svém rodném městě Haguenau, naplno se projevilo, jak moc ho zbožňují fanoušci. Cestu na cílovou rampu si musel doslova klestit davy nadšených příznivců.

Foto: ČTK/AP

Sebastien Loeb

Článek

„Bylo to naprosto neuvěřitelné,“ zopakoval i s odstupem několika dnů šestatřicetiletý pilot. „Můj první světový titul zůstane navždy tím nejlepším, ale ten poslední bude mít v mém srdci zvláštní místo,“ vrátil se Loeb k zisku sedmého titulu mistra světa v řadě. Přemožitele v absolutní klasifikaci nenašel od roku 2004. Od té doby vládne automobilovým soutěžím. Ani zlomenina ruky při jízdě na horském kole v roce 2006 ho o korunu nejlepšího jezdce světa nepřipravila.

Zažil mnoho mistrovských oslav. Ale ta poslední byla nejlepší. „Cíl byl v mém rodném městě. Nepamatuji si, že bychom vůbec někdy viděli tolik diváků na nějaké rallye,“ vykládal nepřemožitelný Francouz. „Lidé byli prostě všude. Na tribunách, na cestě, podél trati. Šlo vážně o neuvěřitelně dojemnou chvíli,“ rozplýval se borec, přezdívaný Napoleon či Ufo. Ze 136 soutěží MS, na nichž startoval, jich 60 vyhrál! A v 92 případech byl na stupních vítězů.

„Je rozený vítěz. A nejlepší světový pilot současnosti,“ prohlásil pyšně Olivier Quesnel, týmový šéf Citroënu. Francouzská stáj má dva závody před koncem jistý i titul v Poháru konstruktérů. Už pošesté v historii.

Reklama

Související témata: