Hlavní obsah

Dakarský nestor Kalina opět usedne do Lopraisovy tatry

PRAHA

Nejen účast okruhového evropského šampióna Davida Vršeckého patří k překvapivým přesunům před nadcházejícím 33. ročníkem Rallye Dakar. K nečekané rošádě došlo i mezi týmy KM Racing a Loprais Tatra. Zkušený navigátor Josef Kalina se po šestileté pauze opět objevuje v sestavě slavné frenštátské stáje, v níž usedne do kabiny s ambiciozním Alešem Lopraisem.

Foto: Viera Kaštanová

V roce 2003 skončil Josef Kalina po několika kotrmelcích s Tatrou s elegantním nákrčníkem.

Článek

Jedenašedesátiletý Kalina byl v osmdesátých letech u začátků české účasti na Rallye Paříž - Dakar a díky svým "diplomatickým stykům" s vedením soutěže platí za nejvlivnějšího Čecha v této oblasti. Proslul hlavně jako navigátor v tatrováckých posádkách Alešova strýce Karla Lopraise, s nímž slavil čtyřikrát vítězství.

Poslední roky ale působil po boku šéfa týmu KM Racing Martina Macíka. Letos v lednu dojeli do cíle v Buenos Aires na skvělém čtvrtém místě. Jenže když pak Macík rezignoval na strastiplné jízdy pouštními pustinami, pronajal svůj liaz a věnuje se hlavně manažerské práci, nezbylo na Kalinu v posádce místo.

"Sice existovala možnost, že bych jel v asistenčním kamiónu, ale to se mi moc nechtělo. Chtěl jsem jet závod, protože mám závodění v krvi. Jsem už starej a Dakar se jede jen jednou za dvanáct měsíců. Co já vím, jestli se v roce 2012 vůbec nějaký další Dakar uskuteční," vysvětlil Kalina své argumenty na webu týmu KM Racing.

S Lopraisem už testoval

O zkušeného harcovníka projevili zájem také piloti Czech Dakar Teamu Marek Spáčil a Martin Kolomý, jejich nabídky ale přišly pozdě. Před měsícem na tuto situaci zareagoval telefonátem manažer frenštátského týmu Milan Loprais, Alešův otec a Karlův bratr. "Navrhl mi, abych jel zase v tatře, kterou bude řídit Aleš. Martin Macík s variantou určitého hostování platící jen pro příští Dakar souhlasil. Na mém postavení vůči jeho týmu se nic nemění. Ještě do konce roku společně absolvujeme několik naplánovaných akcí ve prospěch stáje," potvrdil loajalitu dakarský nezmar, jehož v lednu čeká jubilejní dvacáté vystoupení v nejslavnějším motoristickém maratónu.

Lopraisova Tatra vyválčila ještě bez Kaliny čtvrtou příčku na zářijové Rallye Hedvábné stezky v Rusku. Posádka Loprais, Kalina, Milan Holáň o víkendu testovala kopřivnický speciál na písečném polygonu na úpatí Bílých Karpat u Senice.

"Z testování s Pepou Kalinou mám samé pozitivní poznatky. Znám ho od malička, takže jeho přítomnost není pro mě nic nového," uvedl Aleš Loprais. "Z posádky pro nadcházející Dakar bohužel vypadl náš stálý navigátor Jaro Miškolci a Pepík je podle mě tou nejlepší variantou. Jsem rád, že pojedeme spolu a pokusíme zaútočit na co nejlepší umístění," dodal Loprais, který dva poslední ročníky vytrvalostní soutěže na jihoamerickém kontinentu nedokončil.

Reklama

Související témata: