Hlavní obsah

Gardemeister na Korsice 11., po druhé etapě vede Solberg

Ve znamení útoku Nora Pettera Solbera se subaru se nesla sobotní druhá etapa Korsické rallye, dvanáctého závodu seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po prvním dnu až osmý jezdec se v deštivém počasí prodral do čela. Druhá rychlostní zkouška vyšla továrnímu jezdci Škody Toni Gardemeisterovi, který zajel třetí čas. Etapu dojel jako jedenáctý.

Foto: Škoda Motorsport

Toni Gardemeister na trati korsické rallye

Článek

Dosavadní lídr Francouz Sebastien Loeb měl v druhé rychlostní zkoušce nehodu. Na mokrém asfaltu sjel z vozovky a než se vrátil za pomoci diváků na trať, ztratil devět minut a propadl se na osmnácté místo. V čele ho vystřídal Belgičan Francois Duval s fordem, na něhož se však Solberg rychle dotáhl a v závěrečné erzetě se dostal před něj. Po posledním měřeném úseku dělí Nora od Duvala více než sedmnáct sekund.

Fin Toni Gardemeister se zbylým vozem továrního týmu Škoda Motorsport se drží na jedenáctém místě. V těsném závěsu za ním je Estonec Markko Märtin, který měl stejně jako Loeb nehodu. Lídr průběžného pořadí MS Brit Richard Burns je po druhém dnu osmý se ztrátou více než dvou minut na Solberga.

Úspěch fabie předurčily experimenty s pneumatikami

Úspěch jediné fabie na korsické rallye předurčily experimenty s pneumatikami. "Zvolil jsem pro první dvě rychlostní zkoušky prořezané slicky, a to byly ty správné pneumatiky pro dané podmínky. Na první erzetě jsem byl hodně opatrný, protože tam bylo několik nebezpečných kaluží," komentoval Gardemeister. Fin si pochvaloval i nastavení podvozku. "Vůz se s ním snadno ovládal a zajeli jsme opravdu dobrý čas," dodal.

Nedělní finálová etapa zahrnuje dvě rychlostní zkoušky, z nichž každá se pojede dvakrát a celkem jezdci ujedou 112,10 měřených kilometrů. První je typická korsická erzeta s různými nástrahami. Začátek vede zatáčkovitým stoupáním, po kterém následuje rychlý úsek a opět klesání se spoustou úzkých vlásenek. Druhá má rychlý start s následnou úzkou sekcí a další sérií úzkých zatáček směrem k cíli. Rychlostní zkoušky se nacházejí na jihovýchod od Ajaccia a po této krátké etapě je první posádka očekávána v cíli v centru města ve 14:30 odpoledne.

Pořadí po druhé etapě:
1.Solberg (Nor./Subaru)3:09:13,60 hod.
2.Duval (Belg./Ford)-17,90
3.Sainz (Šp./Citroën)-22,40
4.C. McRae (Brit./Citroën)-1:15,50
5.Grönholm (Fin./Peugeot)-1:23,60
6.Panizzi (Fr./Peugeot)-1:26,50
...11.Gardemeister (Fin./Škoda Fabia)-3:34,60

Reklama

Související témata: