Hlavní obsah

Valoušek ustál tlak po Bohemia rallye a zažil nejlepší sezónu

PRAHA

Nejúspěšnější sezónu v kariéře má za sebou jezdec rallye Pavel Valoušek. Pilot startující v domácím šampionátu s podporou továrního týmu Škody dokázal splnit roli favorita a stal se českým mistrem. Zároveň je jedním z šesti jezdců, kteří pro mladoboleslavskou automobilku vybojovali národní titul.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek za volantem vozu Škoda Fabia S2000

Článek

"Byla to super sezóna. Dostali jsme od Škody možnost startovat se skvělým a výborně připraveným autem a dá se říci, že jsme ji maximálně využili," řekl Valoušek, který bude jednou z hlavních hvězd nadcházejícího Pražského rallyesprintu.

V pátek a v sobotu se v metropoli představí opět s vozem Škoda Fabia, ale specifikaci S2000 vymění za WRC. "Není to jen náš výsledek, ale úspěch všech, kteří se na něm podíleli," podotkl.

Valoušek se v průběhu sezóny vypořádal i s tlakem, pod který se dostal po nehodě na Bohemia rallye. V okolí Mladé Boleslavi si mohl s velkým předstihem prakticky zajistit zisk titulu, ale v závěru soutěže havaroval a dal tak šanci Václavu Pechovi a Romanu Krestovi, aby šampionát zdramatizovali.

"Je pravda, že to byl asi nejtěžší moment sezóny. Bylo potřeba, aby člověk zůstal v klidu a dobře se připravil na Barumku. Jsem ale rád, že jsme to zvládli, ale nebylo to jednoduché," uvedl Valoušek, jenž byl poté na zlínské Barum rallye nejlepší z domácích pilotů a upevnil si pozici v čele průběžného pořadí MMČR.

Jedenatřicetiletý závodník v průběhu sezóny vyhrál dvě rallye, Valašskou a Šumavu, plus částečně i Barumku. "Právě první vítězství, na Valašce, byl moc pěkný moment sezóny. Poprvé jsme si připsali absolutní prvenství," uvedl Valoušek, který věří, že bude hájit barvy Škody i v příští sezóně. "A věřím, že budeme mít ještě lepší výsledky," podotkl.

Na MS nemá peníze 

Rodák z Otrokovic před lety startoval pravidelně v mistrovství světa, ale z ekonomických důvodů musel skončit. V roce 2003 dostal dokonce dvouletý zákaz startů v MS, neboť nesplnil podmínky pro účast v takzvaném juniorském šampionátu. Letošní domácí titul jej vrátil zpět mezi českou elitu, na návrat do "světa" však nemyslí.

"Těžko říci, jestli je to krok k mistrovství světa. K účasti v něm potřebujete jen velké finanční zázemí, v podstatě nic jiného nepotřebujete. My jsme se teď rozhodli, že se budeme soustředit na mezinárodní české mistrovství, a toho se chceme držet i v příštích dvou letech," uvedl jezdec Škoda Delimax týmu.

Valoušek by se ale nebránil startům v seriálu IRC, kterému se věnuje v posledních letech prioritně také Škoda. I to je ale podle něj hlavně otázka peněz. "Myslím si, že je lepší než jít s menším rozpočtem a trochu na sílu do IRC věnovat se stejnými penězi republice. Aby se člověk mohl soustředit na svůj výkon a nepřemýšlet extra nad financemi," doplnil Valoušek.

Reklama

Související témata: