Hlavní obsah

Valoušek: Pokračuju tam, kde táta jako závodník skončil

Jezdec Pavel Valoušek (31) je dalším z pokračovatelů rodinné tradice. Jeho otec závodil léta v tehdy slavném slušovickém Agroteamu. Dnes je důležitou součástí týmu a synova zázemí.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek za volantem vozu Škoda Fabia S2000

Článek

Jak moc vám táta mluví do závodění?

Stará se o všechno potřebné kolem auta i soutěží. Když jsem začínal, předal mi zkušenosti, abych pokračoval tam, kde on jako závodník skončil. Teď mi taky poradí, ale konečné rozhodnutí nechává na mně. Pro mě je dobré, že vím, kde ho najdu, když potřebuju.

Letos jste získal titul absolutního českého i mezinárodního mistra v rallye. Bylo na této sezóně něco, co vás zklamalo?

Vždycky je co zlepšovat, ale celkově ta sezóna byla super. Úspěchy a titul nejsou jen zásluhou mojí a spolujezdce Zdeňka Hrůzy, ale celého týmu a všech lidí, kteří nám pomáhali, v čele s továrním týmem Škoda a firmou Motorsport Kopecký. Auto bylo skvěle připravené na každou soutěž, ani jednou jsme neměli technický problém.

V čem je největší rozdíl mezi vozem Škoda Fabia S2000 a třeba produkčním mitsubishi, s nímž jste také jezdil?

Fabia je dokonale vychytané tovární auto. Závodní speciál, který má po technické stránce jasně navrch. Pro mě byl rozdíl i v profesionálním týmovém zázemí.

Kdo vám dal během roku nejvíc zabrat?

Především Roman Kresta (za volantem Peugeotu 207 S2000 – pozn. red.), Vašek Pech, který skončil s produkčním Mitsubishi Lancer druhý, a na některých soutěžích i Jaromír Tarabus (s Fordem Fiesta S2000 – pozn. red.).

Nejsou vám už české rallye malé?

Český mistrák je podle mě nejkvalitnější v Evropě. Jednak co do kvality jezdců, ale i techniky. V tomto směru mi malý není, pořád se mám co učit. Samozřejmě bych chtěl závodit i v zahraničí, ale to je také otázka financí.

S čím pojedete v nové sezóně?

Měla by to být opět Škoda Fabia S2000 s plným zabezpečením. Momentálně probíhají jednání o programu na novou sezónu, který by měl být širší. Základem ale bude domácí šampionát.

Reklama

Související témata: