Hlavní obsah

El Matador útočí na třetí titul v rallye

Radek Malina, Právo

Na třetí titul mistra světa v automobilových soutěžích útočí Španěl Carlos Sainz. Jedenačtyřicetiletý borec přezdívaný El Matador chtěl v zimě ukončit kariéru, ale po přestupu od Fordu k Citroënu neskutečně ožil a dvě soutěže před koncem seriálu je v čele průběžného pořadí s tříbodovým náskokem na Burnse (Peugeot) a Solberga (Subaru).

Foto: Citroën

Pilot stáje Citroën Carlos Sainz při druhé etapě Australské rallye.

Článek

"Bylo by předčasné hovořit v této chvíli o titulu. Jsem blízko, cítím velkou naději, ale moudřejší budeme až po Katalánské rallye," odmítá předčasnou korunovaci rodák z Madridu, který v rallye debutoval před třiadvaceti lety s vozem Seat Panda a o sedm let později absolvoval v Portugalsku první start s automobilem specifikace WRC.

Jistou výhodou zkušeného Španěla je, že následující soutěž se jede v jeho rodné zemi. Poslední podnik MS - Britská rallye - se pak uskuteční za čtrnáct dnů, ale to už může být rozhodnuto.

"Je to fantazie. Nemohl jsem si přát nic krásnějšího než startovat v mé rodné vlasti v pozici jedničky šampionátu," rozplývá se borec, který od zisku posledního titulu skončil třikrát druhý a stejně tak třetí v seriálu mistrovství světa.

Nečekaný odklad konce kariéry

"A mé štěstí korunuje vedení Citroënu v Poháru konstruktérů," připouští velkou motivaci Sainz, který je i dvojnásobným mistrem Španělska a pyšní se i titulem pro vítěze Pacifického mistrovství.

V letech 1990 a 1992 se stal mistrem světa s Toyotou Corollou. Na kontě má pětadvacet vítězství ve světových soutěžích. Před startem letošního ročníku MS už chtěl odejít do důchodu. Pak se však ozval Citroën a El Matador konec kariéry odložil. "Byla to skvělá nabídka, jaká se nedala odmítnout," vysvětlil později.

Zůstane na úkor McRae

Neměl přehnané ambice. Byl až třetím v řadě za McRaem a Loebem. "Hlavní úkol jsem viděl ve zkušenostech, které mohu předávat. Nicméně současně bych ještě jednou chtěl zažít pocit mistra světa. Ale jsem realista. Citroën musí ještě pracovat, Peugeot má mírný náskok," říkal opatrně po přestupu.

Ve vrcholícím ročníku MS sice vyhrál jedinou soutěž - Tureckou rallye - ale jinak jezdí velmi disciplinovaně a spolehlivě. Jen ve Švédsku a na Novém Zélandu nebodoval, jinak si pokaždé připsal minimálně tři body.

"Na důchod mám ještě dost času. Cítím novou motivaci," usmívá se lišácky Sainz, jemuž navíc vedení francouzské automobilky dalo důvěru pro příští sezónu a z týmu se rozhodlo vyškrtnout Colina McRae, jemuž měl Sainz krýt záda po přestupu od Fordu.

Reklama

Související témata: