Hlavní obsah

Navigátor Lamač je na Dakaru po operaci, během několika dnů by mohl být doma

PRAHA

Vážně zraněný navigátor Czech Dakar Teamu Jaroslav Lamač byl ve středu úspěšně operován v západoargentinské Saltě a v průběhu několika dnů by mohl být transportován do České republiky. Devětačtyřicetiletý dobrodruh měl rozdrcené dva obratle po karambolu ve třetí etapě letošního ročníku Rallye Dakar.

Foto: Czech Dakar Team

Navigátor Jaroslav Lamač v kabině kamiónu Tatra Czech Dakar Teamu.

Článek

„Jardova operace dopadla dobře. Hýbe rukama i nohama,“ oddechl si v Buenos Aires při telefonátu s redakcí Sport.cz šéf týmu Marek Spáčil, pro jehož posádku dakarská rallye skončila ve druhé etapě. V technickém úseku se totiž u Spáčilovy tatry zasekl plyn a příliš rychlý vůz skončil po dvou přemetech na zemi. Posádka ve složení Spáčil, David Vršecký a Jan Vodrhánek vyvázla bez zranění.

Mnohem hůř ale dopadli jen o den později na trase ze San Miguel de Tucuman do San Salvador de Jujuy jejich kolegové s druhou tatrou v zelené barvě Czech Dakar Teamu. „Bylo tam několik hrbů, které přeskákali. Dopad asi nebyl takový, jaký měl být,“ popisoval příčiny karambolu Spáčil.

A následky havárie nevěstily nic dobrého: Lamač s Kolomým, který naštěstí vyvázl jen s prasklým obratlem, museli být vrtulníkem transportováni do nemocnice. S ohledem na vážný Lamačův stav bylo okamžitě rozhodnuto o operaci v Saltě, přesun do Buenos Aires nebyl v tu chvíli možný.

„Martin na operaci nemusel a dostal krunýř na zpevnění páteře. Jardova operace proběhla bez komplikací a během dvou dnů by snad mohl zahájit přesun domů. Čekáme na rozhodnutí lékařů,“ doplnil Spáčil.

Reklama

Související témata: