Hlavní obsah

Tomeček vyhrál Africa race, závod po stopách původního Dakaru

DAKAR

Prvenství v kategorii kamiónů a páté místo celkově. To je vysvědčení posádky Letka Racing teamu na letošní Africa Eco Race, jenž má snahu stát se konkurencí slavné Rallye Argentina – Chile. Pilot soutěžní Tatry 815 Tomáš Tomeček s navigátorem Vojtěchem Morávkem potvrdili roli favoritů a v cíli senegalského Dakaru zvedli nad hlavu českou vlajku.

Foto: www.lrt.cz

Tomáš Tomeček (vpravo) oslavuje triumf v Africe

Článek

Třetí ročník Africa Eco Race 2011 odstartoval 29. prosince v marockém Nadoru a skončil 9. ledna v Dakaru. Soutěžní posádky postupně projely Marokem, Mauretánií a Senegalem. Celkem museli soutěžní jezdci v Africe urazit více než 5200 kilometrů.

Tomeček s Martincem útočili na stupně vítězů od první etapy. První dvě etapy byly celkově třetí, pak poskočili na druhou příčku. Do vedení se tatrovácká dostala 4. ledna, kdy zvítězila v etapě dlouhé 392 kilometrů vedoucí z Boulanouar do Guel Agantour, a až do cíle před sebe nikoho nepustila.

„Bylo to stejně náročné, jako klasický africký Dakar. Moc krásné tratě, dlouhé dunové úseky. Po těch 15 Dakarech, které jsem absolvoval, musím říct, že jsem nic tak hezkého nezažil,“ popsal pilot vítězné černo-oranžové tatry, který se vrací do ČR.  Africa Eco Race byla podle něj velmi dobrá, sympatická a náročná rallye. „Auto jsme nezničili, nerozbili, ale opticky je teda značně opotřebené,“ řekl Tomeček, který považuje rozhodnutí, nejet na Dakar do Jižní Ameriky, ale přihlásit se do afrického dobrodružství, za správné.

Reklama

Související témata: