Hlavní obsah

První etapě Katalánska vládl Citroën

LLORET DE MAR

Piloti týmu Citroën byly po první etapě v čele Katalánské rallye, třináctého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích, která se od včerejška jede poblíž pobřeží Costa Brava. Na prvním místě se usadil Francouz Loeb před Španělem Sainzem. Vozy týmu Škoda Motorsport a český pilot Roman Kresta s Peugeotem 206 WRC jsou v druhé desítce

Foto: Citroën

Francouz Sébastien Loeb s vozem Citroën

Článek

Francouzský pilot Sébastien Loeb vyhrál čtyři z osmi rychlostních zkoušek prvního dne a má na čele soutěže téměř půlminutový náskok před týmovým kolegou Sainzem. "Všichni jedou velmi rychle. Musím se vypořádat s tlakem, který na mě vytváří," ohlédl se v komentáři pro rallylive.com za prvním dnem borec, který letos vyhrál tři asfaltové soutěže.

Sainz stále v popředí

Tradiční spolehlivý výkon předvádí domácí matador Carlos Sainz. Nevyhrál ani jeden měřený úsek, přesto se díky bezchybné jízdě drží v popředí soutěže, což ho přibližuje naplnění snu o zisku třetího titulu mistra. "Je to tvrdý, ale krásný boj. Bude důležité neudělat žádnou chybu a naopak využít každé skulinky v časech soupeřů. Čekají nás další dva dny vzrušující práce," usmíval se rodák z Madridu.

Suverenitu Citroënu dokumentuje skutečnost, že v první bodované osmičce jsou ještě další dva jezdci stáje. Sedmý Skot Colin McRae je následován Francouzem Bugalskim.

Škoda ve druhé desítce

Dva největší konkurenti Sainze v boji o titul hodně ztrácejí. Burns je až šestý s více než minutou ztrátou, Petter Sollberg dokonce až jedenáctý. Toho zdržela penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly po servisu. "Jsem z toho hodně rozčarovaný," zlobil se norský mladík. Prapor Peugeotu drží asfaltový specialista Gilles Panizzi, který po pomalejším úvodu vyhrál dvě rychlostní zkoušky.

V popředí druhé desítky se drží vozy stáje Škoda Motorsport. Fin Toni Gardemeister je třináctý, Francouz Didier Auriol o dvě pozice níž. Mezi borce pilotující Fabie WRC se vklínil český jezdec Roman Kresta s Peugeotem 206 WRC ze stáje Bozian Racing.

Výsledky - 1. etapa (8 rychlostních zkoušek):
1. Loeb (Fr./Citroën)1:31:37,8
2. Sainz (Šp./Citroën)-26,2
3. Märtin (Est./Ford)-31,2
4. Panizzi (Fr./Peugeot)- 33,5
5. Duval (Belg./Ford)-55,0
6. Burns (Brit./Peugeot)- 1:14,0
7. C. McRae (Brit./Citroën)-1:22,9
8. Bugalski (Fr./Citroën)-1:39,3
9. Mäkinen (Fin./Subaru)-1:42,0
10. Grönholm (Fin./Peugeot)-1:56,1
...
13. Gardemeister (Fin./Škoda)-2:56,1
14. Kresta (ČR/Peugeot)-3:13,6
15. Auriol (Fr./Škoda)-4:06,9

Reklama

Související témata: