Hlavní obsah

Loeb se po penalizaci vzdal nadějí, nakonec ale v Mexiku slavil

PRAHA

Už už se zdálo, že Sébastien Ogier při Mexické rallye získá skalp svého legendárního krajana Sébastiena Loeba. Jenže sedmadvacetiletý jezdec týmu Citroën tři erzety před cílovou rampou ulomil přední kolo a byl nucen ze soutěže odstoupit. Vítězství tak spadlo do klína Loebovi, který se tahal po celý víkend se svým týmovým kolegou o první místo.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Stylová oslava Sébastiena Loeba po vítězství v Mexické rallye.

Článek

„Byla to krásná, ale po četrech těžká bitva. Sébastien ukázal, že je velmi, ale opravdu velmi rychlý. Museli jsme hodně tlačit na pilu, abychom s ním v první etapě udrželi krok. Ve druhé etapě jsme dokázali proniknout to vedení, pak jsme ale měli problémy a spadli znovu na druhé místo. Bylo to napínavé od začátku do konce,“ líčil Loeb, který si s nutnou dávkou štěstí připsal 63. vítězství v kariéře.

Na startu 15. rychlostní zkoušky totiž sedminásobný mistr světa dostal po problémech s řazením padesátisekundovou penalizaci a s šancí na vítězství se rozloučil. „Jenže hned v další erzetě měl Sébastien problémy s motorem a bez větší míry rizika jsem jeho náskok stáhl o 13 sekund. Byl jsem zpět ve hře a protože jsem byl v pozici, kdy jsem jezdil po vyčištěné trati, bylo všechno otevřené,“ popisoval francouzský fenomén.

Ogier nicméně až do 20. erzety dokázal držet v čele stabilní desetisekundový odstup. Jenže pak přišla osudová chyba. „To je zákon rallye. Jedna chyba a je konec,“ krčil rameny vítěz dvou světových soutěží v servisní zóně. „Byl jsem příliš rychlý v jedné zatáčce, sjel jsem do příkopu a trefil kolem skálu. Nebyla to žádná velká rána, ale pár součástek se ulomilo a nebylo možné opravit to na trati. Škoda, měli jsme našlápnuto. Drželi jsme vysoké tempo, měli jsme z našeho výkonu opravdu dobrý pocit,“ dodal Ogier.

Loeb už v průběhu 20. erzety věděl, že cesta k vítězství je volná. „Dostali jsme do auta zprávu od týmu. Od té doby jsme mohli jet na pohodu, protože bylo rozhodnuto. Jeli jsme stále rychle, ale ne přes limit. Sébastiena mi ale bylo líto, vítězství by si v Mexiku zasloužil,“ doplnil Loeb, jenž se prvním letošním triumfem vyhoupl na druhé místo průběžného pořadí šampionátu. Na vedoucího Fina Hirvonena Francouz ztrácí 9. bodů. Mistrovství světa v rallye pokračuje ve dnech 24.-27. března v Portugalsku.

Reklama