Hlavní obsah

Rallye Dakar se v příštím roce nově pojede i v Peru

LIMA

Rallye Dakar v příštím roce zůstane na jihoamerickém kontinentu a nově se rozšíří i do Peru. Po přesunu z tradiční Afriky do Jižní Ameriky v roce 2009 se k pořadatelským zemím Argentině a Chile přidalo také Peru, v jehož metropoli Limě slavný pouštní motoristický závod 15. ledna vyvrcholí.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Aleš Loprais během letošní Rallye Dakar.

Článek

Populární a náročný Dakar vedl až do roku 2007 krajinami v severní Africe s cílem v senegalském Dakaru, ročník 2008 byl ale z bezpečnostních závodů zrušen a pořadatelství se poté ujali Jihoameričané. Soutěž, kterou šestkrát vyhrál v kategorii kamiónů Karel Loprais, odstartuje na Nový rok v argentinském Mar del Plata.

Závod se prodlouží o dva dny

Argentina a Chile budou hostit po pěti etapách, Peru uspořádá celkem čtyři. "Znamená to čtrnáct dnů závodění místo dvanácti z letošního roku," řekl ředitel soutěže Etienne Lavigne. Předchozí tři ročníky v Jižní Americe začínaly i končily vždy v argentinské metropoli Buenos Aires.

Po startu na východním pobřeží v Mar del Plata se přesune rallye na sever Argentiny a bude křižovat oblast And. "Myšlenka závodů od břehů Atlantiku k pobřeží Tichého oceánu nás nadchla. Po Andách bude následovat rovná pasáž v Chile podobná jako letos, jenže se nezastavíme na hranicích s Peru, ale vstoupíme na jeho území. V Chile nás čeká sedm či osm dní na skutečné poušti. Peruánská část bude velmi zajímavá, nádherná a výjimečná," nastínil Lavigne.

Reklama

Související témata: