Hlavní obsah

Američan Block zničil vůz ještě před startem Portugalské rallye

LISABON

Do Portugalské rallye vstoupil nejlépe finský jezdec Mikko Hirvonen s fordem. Vedoucí muž mistrovství světa vyhrál úvodní rychlostní zkoušku třetího dílu sezony v Lisabonu s náskokem 1,3 sekundy před sedminásobným světovým šampionem Francouzem Sébastienem Loebem z Citroënu. Třetí dnes skončil na tříkilometrovém úseku Nor Petter Solberg s dalším citroënem.

Foto: Zdeněk Sluka

Finský pilot Mikko Hirvonen

Článek

Soutěž záhy skončila pro Američana Kena Blocka, který nezvládl úvodní shakedown a po několika kotrmelcích skončil se svým fordem na střeše. Block i jeho navigátor Alex Gelsomino vyvázli bez zranění, ale vůz poškodili natolik, že nemohou v rallye pokračovat. Oba byli převezeni do nemocnice na preventivní vyšetření.

Bez potíží se neobešel ani úvodní měřený úsek rallye. Norský jezdec Mads Östberg urazil kolo ze svého fordu, které trefilo jednoho z diváků, jenž skončil v nemocnici. Prolog soutěže přilákal 30.000 fanoušků. "Byla to paráda, lidi si to užili. Nebylo tam nikde místo pro zahřátí pneumatik a brzd, takže to bylo trochu zrádné, ale všichni to měli stejné," uvedl Hirvonen.

Martin Semerád obsadil 25. místo, Jan Černý skončil na 53. pozici.

Portugalská rallye, třetí díl MS v automobilových soutěžích - po první rychlostní zkoušce:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) 2:49,6, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) -1,3, 3. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -2,1, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) -2,9, 5. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) -3,7, 6. Villagra, Diaz (Arg./Ford Fiesta RS) -3,9, ...25. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) -18,6, 53. Černý, Kohout (ČR/Ford Fiesta R2) -28,5.

Reklama

Související témata: